*материалът е подготвен съвместно с д.ист.н. Иля Прокопов – главен специалист в Дирекция “Злато и нумизматика”, Fibank

Поради органичния си характер и крехкостта си, перлите, коралите и кехлибара са безкрайно чуствителни към външни въздействия. Те могат да бъдат изключително лесно счупени, обезцветени и с помътнена повърхност. При пренасяне на по-дълги разстояния е препоръчително да опаковате кораловите си бижута в твърда кутия, за да не се отчупи част от естествено образуваните неправилни форми. Най-добрият начин за съхранение на перлите, например, е да бъдат носени. Топлината на човешкото тяло е най-добрата среда за тях след водната.

Трябва категорично да се избягва обаче, да бъдат поставяни на тялото Ви преди да сте нанесли финалния щрих на прическата си с аерозол или да сте се напръскали с парфюм или дезодорант. Понякога дори минимална струйка химическо вещество може да отнеме нежния блясък на перлите. При често носене, особено когато сте били изпотени, също се налага бижутата с перли и корали да бъдат обгрижени. Добре е да ги измиете внимателно в мека сапунена вода, без добавка на други химикали.

След внимателно подсушаване е препоръчително да ги приберете в платнена торбичка, далеч от други, особено метални или твърди бижута, които биха могли да ги надраскат или счупят. Достъпът на въздух до перлите е задължителен, защото по този начин се запазва тяхната бляскава и гладка повърхност. При често и продължително носене, поне веднъж на няколко години, се налага пренанизване на перлените и кехлибарените гривни и огърлици, като между всеки две перли трябва да има възелче, което пази перлите от търкане една в друга и предпазва от изгубване на перли при скъсване и падане на бижуто. По традиция за целта се използват копринени конци.

От другите скъпоценни камъни най-врубинисока стойност имат рубините с цвят, наречен „гълъбова кръв” – червен с леко виолетов оттенък. Червеният цвят се получава дори от минимални примеси на хром в състава на корунда. Колкото по-голямо е количеството на хрома, толкова по-тъмен е червения цвят. Неслучайно, в отговор на високото търсене в бижутерията на точно този нюанс, цветът на редица по-светло червени рубини се подобрява чрез съвременни технологии на нагряване. В Индия вярват, че естествените рубини с наситено-червен цвят без термична обработка, не трябва да се смесват с рубини от по-ниско качество, защото ще влошат характеристиките си.изумруд

Красивите зелени изумруди също имат своите особености. Те са крехки и чувствителни на удар, поради което почти всички изумруди са обработвани, най-често с кедрово масло или с епоксидни смоли, за да се запълнят микрокухините и микропукнатините, някои от които стигат до повърхността. Затова е важно да предпазвате бижутата си с изумруд от удар или химически въздействия при почистване.

Amethyst_and_Rose_Cut_Diamond_Brooch_PendantАметистът е средно до тъмно-виолетов на цвят кварц (силициев диоксид), понякога с червено-виолетов или синьо-виолетов оттенък. Виолетовият цвят се дължи на примеси от манган или желязо. При продължително излагане на слънчева светлина постепенно губи наситено-виолетовия си цвят и се обезцветява, а при нагряване над 300 градуса по Целзий напълно губи прекрасното си виолетово оцветяване. Затова е по-добре да поставяте любимите си бижута с аметисти в по-късните часове или поне да не ги излагате на пряка слънчева светлина.

aquamarine

 

И за накитите с прекрасния синкав аквамарин се препоръчва съхранение на тъмно и носене в късния следобед и вечер, тъй като цветът на камъка избледнява при продължително стоене на слънце.

Накратко: бижутата ни са скъпоценности, те ни превръщат в приказни принцове и принцеси, придават ни класа, но и изискват подобаващо отношение от нас.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай