*материалът е подготвен съвместно с д.ист.н. Иля Прокопов – главен специалист в Дирекция “Злато и нумизматика”, Fibank

В края на този месец в Италия (Сицилия, Таормина) се състоя XV Международен конгресp.5_1 по нумизматика, където учени, търговци и колекционери ще представят и обсъждат многобройните аспекти на монетите и тяхната роля в различните етапи от човешката история. Повече информация за програмата на конгреса може да намерите тук: http://www.xvcin.unime.it/.

Taormina Bay

В този материал, специално за читателите на Блога на Fibank, правим своеобразна предпремиера на част от доклада, който ще представим на конгреса. Посветен на любимата ни тематика – благородни метали и икономически отношения – той ще покаже на международната научна общност редица нови, непубликувани досега монетни съкровища от днешните български земи.

coins

Редовните ни пътувания по различни маршрути от България до о-в Тасос (ca 300 км) през последното десетилетие ни позволиха да си създадем ясна представа за гъстата мрежа от пътища и многобройните коридори за търговски и културни контакти между острова и някогашните тракийски земи. В наши дни, както в Античността и през по-късните епохи, движението на хора и стоки в двете посоки е активно и целогодишно. Без съмнение, на базата на тези наблюдения и най-новите нумизматични находки от България, както и чрез интерпретацията на някои по-стари, можем да твърдим, че остров Тасос и територията между поречията на реките Струма и Места на север чак до Средна гора, формират зона, чието население има общи икономически и политически интереси. Неслучайно, при десетхилядната атинска експедиция срещу Тасос, който напуска Делоския съюз през 465 г. пр.Хр. поради търговски и икономически разногласия с Атина, именно обединени тракийски войски разбиват атиняните при Drabescus (Thucydides IV. 102), защитавайки стратегическата минна зона в Пангей.

Анализът на монетния материал е база за редица заключения, по-важните от които са:

  1. Монетите, които обслужват търговските взаимоотношения през 6-5 в. пр. Хр., са предимно от тасоски тип.
  2. В много райони на север от о-в Тасос се откриват в значителни количества най-дребните сребърни монети от тасоски тип. Очевидно става дума за монети за вътрешно, домашно” ползване. Масовото им присъствие показва, че те са използвани като средство за ежедневни дребни разплащания и във вътрешността на Тракия до източните дялове на Средна гора.
  3. Монетите, отсечени в гръцките градове и Македония са предимно от голям и среден номинал, докато малките номинали от тези типове съставляват под 2% от общата маса, регистрирани до момента екземпляри.

В следващия материал ще Ви разкажем защо остров Тасос е най-големият финансов център в региона и монетите от тасоски тип заемат основно място в монетната циркулация. Масовото им присъствие показва, че те са използвани именно като средство за ежедневни дребни разплащания във вътрешността на Тракия. Най-важното, обаче, е да се отбележи съотношението между тасоските и останалите монети в циркулационния поток в региона.

 

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

  1. Здрвейте искам да попитам относно монетите на племето Дерони те са от метал злато и сребро става дума за по редките. Защото съм виждал трискел в повече от един цвят на какво се дължи пример тъмно зелена и червеникава и ми е странно благодаря.

    1. Здравейте,

      Цветът на монетата може да се дължи на няколко фактора:

       - Ако сте я видяли само на снимка, възможно е филтърът за цвят да е сработил по необичаен начин. Понякога се получават доста различни от оригинала оцветявания, особено при печат на хартия.

       - Дори при благородните метали, особено при среброто, се формира много красива, „благородна“ патина. Тя може да бъде в различни, понякога многоцветни нюанси. Дори при златото се наблюдават красиви патинирания. Най-известният пример е т.н. патина „Боскореале“ – по името на съкровище с подобно патиниране. Там цветовете са променящи се, като достигат червеникави и виолетови оттенъци! Аз лично не съм виждала подобно оцветяване на монети на дероните, но не е изключено.

       - Патинирането зависи и от местонамирането на монетите. Понякога почвите са с висока киселинност, обработвани с най-различни химически торове, които изменят радикално нормалната патина, чиито цветове варират в зеленикаво до кафяво.

      Поздрави!

Коментирай