Вече много сайтове изискват допълнителното въвеждане на 3D парола с цел сигурност при правенето на трансакции чрез дебитна или кредитна карта към онлайн търговци.

VISA и MasterCard са разработили системите Verified by Visa (Проверено от Visa) и  Mastercard SecureCode, които дават допълнителна сигурност на потребителите при използване на кредитни и дебитни карти за разплащания в интернет.

3D паролата ви дава допълнителна сигурност при пазаруване онлайн

Все повече потребители предпочитат да правят покупки онлайн. Сайтовете обикновено изискват данни, които са изписани на Вашата карта. В случай, че е загубена, има възможност друго лице да направи опит за покупка чрез Вашата карта и впоследствие да се налага да оспорвате направената трансакция. Най-лесният начин да избегнете това, е просто да използвате допълнителната 3D парола, която винаги е известна само на Вас.

Когато имате 3D парола, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания през интернет – номер и валидност на картата, име на притежателя и CVV(CVC) код, е необходимо да въведете и собствената 3D парола (комбинация от букви и цифри), която сте създали.

Verified by Visa могат да ползват притежателите на дебитни карти Visa Electron и кредитни карти Visa, издадени от Fibank, а MasterCard SecureCode могат да ползват притежателите на дебитни карти Maestro и кредитни и дебитни карти MasterCard, издадени от Fibank.

Как работи "3D Сигурност на карти"?

Ползването на услугата "3D Сигурност на карти" не променя начина, по който сте пазарували до този момент. Преди да завършите плащането ще бъдете попитани за своята 3D парола, която е известна единствено на Вас. Едва след правилното й въвеждане ще можете да платите с картата. Това само прави покупките Ви през интернет по-сигурни, когато плащате при търговци, регистрирани в програмите Verified by Visa и MasterCard SecureCode.

Как да си създадем 3D паролата?

За да създадете паролата, е необходимо да влезете във Вашия профил в Моята Fibank, където в менюто карти, към всяка една от картите има опция да активирате 3D парола.

За да активирате паролата, е необходимо да преминете през следния кратък процес:

 

  • Да кликнете върху бутона „Неактивирана“, където ще се изпише съобщение „Активирайте“.

 

2. Да попълните данните в активния прозорец, като изберете картата, персонален въпрос, който ще Ви помогне в случай, че някога забравите паролата си, попълните самата 3D парола, която трябва да бъде минимум 6 символа, комбинация от букви и цифри. След като маркирате, че сте се запознали и приемате Общите условия, бутонът Регистрирайте ще стане активен.

3. Ще се появи на екрана активен прозорец, в който ще бъде необходимо да попълните Вашите лични данни и данните от Вашата карта. За да продължите с регистрацията или промяната на параметри, се изисква успешна идентификация с дебитна/кредитна карта, издадена от Fibank – необходимо е да въведете данните на някоя от своите карти.След успешна картова идентификация и проверка на валидността на вашите данни ще бъде направена еднократна микро трансакция на стойност 0.10 лв. Това ще потвърди Вашата идентичност спрямо актуални данни за Вашите карти при Fibank.

Тази допълнителна мярка за сигурност има за цел да защити Вашите лични данни и настройките за ползваните от Вас услуги в "Моята Fibank" от неавторизиран достъп.

4. Ще получите съобщение „Успешна операция“

5. Промяната за активирана 3D парола ще се отрази в менюто Карти:

Ако в някакъв момент желаете да деактивирате Вашата 3D парола, необходимо е да направите това в офис на банката.

Ако сте забравили 3D паролата, тогава можете да използвате Вашия таен въпрос. След като отговорите на него правилно, ще можете да създадете нова 3D парола.

Ако все пак изпаднете в ситуация, в която сте забравили 3D паролата, не помните тайния въпрос и искате да използвате Вашата парола, тогава можете да изпратите запитване на my.fibank@fibank.bg Нашите колеги от Дирекция Е-банкиране ще Ви съдействат.

 

Повече за Verified by Visa и MasterCard SecureCode можете да откриете на официалните им страници:

https://www.visaeurope.com/making-payments/verified-by-visa/

https://www.mastercard.us/en-us/frequently-asked-questions.html

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Главен специалист "Корпоративни комуникации”. Публикувам тук полезна и актуална информация от сферата на финансите и банкирането. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации и новите технологии. Ще се радвам да отговоря и на вашите въпроси.

Коментари

  1. Наистина полезна статия за още по-полезен и сигурен метод за онлайн разплащания. Много хора недоволстват от неудобството на 3-D паролата, но всъщност не осъзнават колко по-защитени са с нея.

Коментирай