Дотолкова свикнахме с пазаруването в интернет, че вече въвеждаме данните от кредитните си карти в електронни магазини и мобилни приложения и на смартфоните си. Затова все по-важна е допълнителната сигурност. С „3D Сигурност на карти” ние въведохме протоколите за сигурност MasterCard SecureCode и Verified by Visa в Моята Fibank.

Идеята е проста – когато плащате в сайт, след като сте въвели цялата информация за себе си и данните на картата, излиза един прозорец с логото на Fibank, в който трябва да въведете паролата на картата си, т.нар. „3D парола”. Когато я въведете, плащането минава и покупката е завършена. Ако не въведете кода правилно, плащането е неуспешно и парите не излизат от сметката Ви. Да, прост и ефективен метод на защита.

[gallery columns="2" link="file" ids="3266,3267"]

При използването на тази допълнителна парола има две неудобства – да Ви се наложи да си я създадете, докато бързате, или да не си спомняте паролата, която сте си избрали за картата. Погрижихме се процесите да са много по-прости, интуитивни и лесни. Ако приемем например, че все още нямате 3D парола, при плащането ще излезе прозорец с линк съответно за вход или регистрация в Моята Fibank (в която се управляват 3D паролите). Ние Ви превеждаме през целия процес, който оптимално отнема 2-3 минути, и когато накрая създадете 3D парола на картата си, можете да се върнете в първоначалния прозорец и да завършите плащането, без да се налага отново да правите поръчката. Ако сте забравили паролата си, отново Ви завеждаме до мястото, където можете да я промените.

Между другото, вече можете бързо и лесно да регистрирате всичките си карти. След като изберете една 3D парола, можете да я прехвърлите и на всички други свои карти с два клика. Препоръката ни е още сега да регистрирате картите си за 3D Сигурност на карти, ако все още не сте го направили. Така получавате по-висока сигурност и спокойствие. А броят на сайтовете, които задължително изискват Verified by Visa и MasterCard SecureCode, продължава да нараства.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. 3d код създаване

 2. Напълно безполезна функция, чиято практичност е да пречи вместо да помага. Първо - защото банката не може да изисква от търговеца да я прилага задължително.
  Второ - клиента ще узнае за липсата и чак след като авторизацията премине и н всъщност не бъдете попитан за вашият допълнителен код.
  Трето - дори CVV коде не е задължителен реквизит за да се приеме плащане от онлайн търговец, и банката няма как да го изрично да изиска въвеждането му.

  Въвеждането на изричното подписване на всяка авторизация с EMV и NFC на всеки компютър и мобилен телефон което е така или иначе неизбежно след време е единственият начин да сме категорично спокойни като клиенти, че сме същественно защитени.

  1. Здравейте! Благодарим Ви за обратнана връзка. Банката не може да задължава търговците да използват програмите за сигурност на Visa и MasterCard, защото няма договорни взаимоотношения със всички търговци по света. Това задължение и контрола е вменено на самите брандове - Visa и MasterCard. Програмите MasterCard SecureCode и Verified by VISA предоставят по-сигурна среда за разплащания в интернет, но нямат задължителен характер. Както международните картови организации (MasterCard и VISA), така и финансовите институции, обслужващи виртуални търговци, не могат да задължат този тип търговци да участват в посочените програми. Клиентите, които не използват картите си за разплащания в интернет, няма нужда да си създават 3D парола.Редица от търговците, които участват в програмите MasterCard SecureCode и Verified by VISA, са го упоменали в интернет страниците им. Финансовите институции обслужващи виртуални търговци, имат различни изисквания относно необходимите реквизити за приемане на разплащания с карти.

 3. Преди време опитах да си създам "3D парола". Даде ми някаква грешка като преди това не пропусна да ме таксува по повода. Сумата беше в размер на стотинки и за това не си направих труда да се оплаквам в банката, но така и не успях да си регистрирам картата. Кажете,а ко вече всичко работи нормално за да знам има ли смисъл да опитвам да регистрира карти за услугата.

  1. Здравейте, Георги! Извиняваме се за ситуацията. Регистрацията няма да Ви създаде грижи и неудобство :) Поздрави!

 4. Май пропуснахте да прочетете въпроса ми...
  Питах не къде е достъпна услугата, а кога ще може да се ползва през Виртуалния Клон? Ако няма да е достъпна от там, дайте разумно обяснение.
  И ще замоля да не увъртате - ако нямате отговор просто не отговаряйте!

 5. А кога регистрация за "3D парола" от виртуалния клон?!

  1. Здравейте, Пенчо! 3D Сигурност на карти е достъпна само от "Моята Fibank". Имате ли регистрация за системата?

Коментирай