“3D Сигурност на карти” за допълнителна сигурност в интернет

Дотолкова свикнахме с пазаруването в интернет, че вече въвеждаме данните от кредитните си карти в електронни магазини и мобилни приложения и на смартфоните си. Затова все по-важна е допълнителната сигурност. С „3D Сигурност на карти” ние въведохме протоколите за сигурност MasterCard SecureCode и Verified by Visa в Моята Fibank.

Идеята е проста – когато плащате в сайт, след като сте въвели цялата информация за себе си и данните на картата, излиза един прозорец с логото на Fibank, в който трябва да въведете паролата на картата си, т.нар. „3D парола”. Когато я въведете, плащането минава и покупката е завършена. Ако не въведете кода правилно, плащането е неуспешно и парите не излизат от сметката Ви. Да, прост и ефективен метод на защита.

При използването на тази допълнителна парола има две неудобства – да Ви се наложи да си я създадете, докато бързате, или да не си спомняте паролата, която сте си избрали за картата. Погрижихме се процесите да са много по-прости, интуитивни и лесни. Ако приемем например, че все още нямате 3D парола, при плащането ще излезе прозорец с линк съответно за вход или регистрация в Моята Fibank (в която се управляват 3D паролите). Ние Ви превеждаме през целия процес, който оптимално отнема 2-3 минути, и когато накрая създадете 3D парола на картата си, можете да се върнете в първоначалния прозорец и да завършите плащането, без да се налага отново да правите поръчката. Ако сте забравили паролата си, отново Ви завеждаме до мястото, където можете да я промените.

Между другото, вече можете бързо и лесно да регистрирате всичките си карти. След като изберете една 3D парола, можете да я прехвърлите и на всички други свои карти с два клика. Препоръката ни е още сега да регистрирате картите си за 3D Сигурност на карти, ако все още не сте го направили. Така получавате по-висока сигурност и спокойствие. А броят на сайтовете, които задължително изискват Verified by Visa и MasterCard SecureCode, продължава да нараства.

Споделете с приятели

 • във Facebook
 • в Twitter
 • в Google+
 • в LinkedIn
 • в Pinterest

Коментарите по темата

 • Пенчо
  17.11.2013 @ 6:08

  А кога регистрация за “3D парола” от виртуалния клон?!

  • 18.11.2013 @ 10:53

   Здравейте, Пенчо!
   3D Сигурност на карти е достъпна само от “Моята Fibank”. Имате ли регистрация за системата?

 • Пенчо
  01.12.2013 @ 1:06

  Май пропуснахте да прочетете въпроса ми…
  Питах не къде е достъпна услугата, а кога ще може да се ползва през Виртуалния Клон? Ако няма да е достъпна от там, дайте разумно обяснение.
  И ще замоля да не увъртате – ако нямате отговор просто не отговаряйте!

 • Георги
  13.12.2013 @ 13:39

  Преди време опитах да си създам “3D парола”. Даде ми някаква грешка като преди това не пропусна да ме таксува по повода. Сумата беше в размер на стотинки и за това не си направих труда да се оплаквам в банката, но така и не успях да си регистрирам картата. Кажете,а ко вече всичко работи нормално за да знам има ли смисъл да опитвам да регистрира карти за услугата.

  • 13.12.2013 @ 16:25

   Здравейте, Георги!

   Извиняваме се за ситуацията. Регистрацията няма да Ви създаде грижи и неудобство 🙂

   Поздрави!

 • Пенчо
  08.02.2017 @ 3:30

  Напълно безполезна функция, чиято практичност е да пречи вместо да помага. Първо – защото банката не може да изисква от търговеца да я прилага задължително.
  Второ – клиента ще узнае за липсата и чак след като авторизацията премине и н всъщност не бъдете попитан за вашият допълнителен код.
  Трето – дори CVV коде не е задължителен реквизит за да се приеме плащане от онлайн търговец, и банката няма как да го изрично да изиска въвеждането му.

  Въвеждането на изричното подписване на всяка авторизация с EMV и NFC на всеки компютър и мобилен телефон което е така или иначе неизбежно след време е единственият начин да сме категорично спокойни като клиенти, че сме същественно защитени.

  • admin
   09.02.2017 @ 18:24

   Здравейте! Благодарим Ви за обратнана връзка. Банката не може да задължава търговците да използват програмите за сигурност на Visa и MasterCard, защото няма договорни взаимоотношения със всички търговци по света. Това задължение и контрола е вменено на самите брандове – Visa и MasterCard. Програмите MasterCard SecureCode и Verified by VISA предоставят по-сигурна среда за разплащания в интернет, но нямат задължителен характер. Както международните картови организации (MasterCard и VISA), така и финансовите институции, обслужващи виртуални търговци, не могат да задължат този тип търговци да участват в посочените програми. Клиентите, които не използват картите си за разплащания в интернет, няма нужда да си създават 3D парола.Редица от търговците, които участват в програмите MasterCard SecureCode и Verified by VISA, са го упоменали в интернет страниците им. Финансовите институции обслужващи виртуални търговци, имат различни изисквания относно необходимите реквизити за приемане на разплащания с карти.