Банковите карти и лимитите за операции с тях

За банковите карти са предвидени лимити. Тяхната роля е да ограничат сумата, с която можете да разполагате чрез картата. Едното от съображенията за това е Вашата сигурност. Другото е, че така сами можете да определите колко може да се тегли на ден от банкомат например – особено практично е за родителите, издали дебитни карти на своите деца.

Лимитите са няколко вида. Има лимити за България и чужбина, за теглене на банкомат и за плащане в търговски обект и интернет. Други лимити определят максималната сума, която можете да изтеглите или платите наведнъж и за 24 часа. Добре е да имате предвид и лимитите за максимален брой операции с картата за 24 часа и за 7 дни.

Когато издадем карта, ние активираме за нея стандартното ниво лимити. Тук можете да видите лимитите за дебитните карти Maestro и Maestro PayPass, като стандартното ниво е „А”. За Visa Electron, Visa Electron payWave и V PAY стандартното ниво е „Z”. Лимитите при револвиращите кредитни карти Visa и MasterCard зависят от Вашия кредитен лимит. Когато получавате картата си, както и по всяко друго време можете да изберете друго ниво лимити (за това дължите такса от 3 лв.), което по-точно би отговаряло на Вашите нужди.

Нека разгледаме няколко примера, за да обясним по-ясно лимитите при картите. Да предположим, че сте получили своята нова карта Maestro PayPass. Не сте избрали друго ниво лимити, така че за нея се отнася стандартното – ниво „А”:

Стандартни лимити за Maestro PayPass

Стандартни лимити за Maestro PayPass

Ето какво означава това ниво „А” за Вас като картодържатели. Със своята Maestro PayPass можете да платите наведнъж най-много 3000 лв. – и в България, и в чужбина. Максималната сума, която можете да изтеглите на банкомат в България и чужбина наведнъж, е 400 лв. Лимитите за 24 часа пък определят максималната сума на операциите, които правите през това време. Те са 3000 лв. за плащане и 400 лв. за теглене. Ако например вече сте изтеглили 400 лв. и в рамките на 24 часа опитате да изтеглите отново някаква сума, операцията ще Ви бъде отказана. Ще трябва да изчакате да изминат 24 часа от първото теглене. Лимитите за 7 дни в България и в чужбина са съответно 3000 лв. за плащане и 2800 лв. за теглене. Интересни са и ограниченията за максимален брой операции за 24 часа и за 7 дни. Можете да използвате своята Maestro PayPass най-много 40 пъти в рамките на 24 часа на банкомати и ПОС терминали, а за 7 дни – 80 пъти.

Ще разгледаме и пример с Visa Electron. Стандартното ниво лимити при нея е „Z”, така че ако не сте избрали друго за нея, то се отнася и за Вашата карта.

Стандартни лимити за Visa Electron

Стандартни лимити за Visa Electron
При стандартното ниво лимити с Visa Electron можете да платите наведнъж покупка до 3000 лв. и в България, и в чужбина. 3000 лв. е и сумата, която можете да платите общо за 24 часа. При тегленията е малко по-различно. Наведнъж в България можете да изтеглите 1000 лв., а в чужбина 400 лв. Общата сума, която можете да изтеглите за 24 часа в България, е 3000 лв., а в чужбина е 400 лв. Лимитите за 7 дни са съответно 6000 лв. за плащане и 6000 лв. за теглене. Ограниченията в броя на операциите за 24 часа е 40 пъти, а за 7 дни е 80 пъти, точно както при Maestro със ниво лимити „A”.

Ако не сте сигурни кое ниво лимити се отнася за Вашите карти, заповядайте в някой от нашите клонове и офиси, за да Ви кажем. Ако Ви предстои дълго пътуване и ще използвате картите си за по-големи суми, така ще сте сигурни, че няма да Ви бъде отказано някое плащане например.

Задайте ни своите въпроси за лимитите. Ние сме тук, за да отговорим и да дадем и други примери.

Споделете с приятели

 • във Facebook
 • в Twitter
 • в Google+
 • в LinkedIn
 • в Pinterest

Коментарите по темата

 • Райчо Райчев
  29.10.2012 @ 14:18

  Здравейте,
  При опит да се запозная с : “Нива на лимити за дебитна карта Visa Electron / V PAY” или “Нива на лимити за дебитна карта Maestro” се получава съобщение: The requested URL /uploads/Docs_download/Debit_cards_docs/VISA_Electron_VPAY_Limits.pdf was not found on this server. или съответното за Maestro

  Поздрави.

 • 29.10.2012 @ 17:26

  Здравейте, г-н Райчев! Коригирахме линковете и документите вече са на разположение. Благодарим за сигнала!

  Лимити за Maestro и Maestro Paypass и Visa Electron, Visa Electron payWave и V PAY.

  Поздрави и успешен ден!

 • Симеон Димитров
  11.06.2013 @ 10:38

  Здравейте, използвам карта Visa Electron PayWave и доскоро нямах затруднения при теглене на по-големи суми, но при последния опит да изтегля сума от банкомат на ПИБ, изписа съобщение за максимум 400 лв., а исках да изтегля 600 лв. В крайна сметка направих второ теглене за 200 лв. Промени по лимитите не съм правил и би трябвало да съм ниво Z, през последните 24 часа дори през последните 7 дни не съм правил разплащания или други операции с картата.

  • 12.06.2013 @ 14:14

   Здравейте, г-н Димитров!

   Лимитите са намалени от съображения за сигурността на нашите клиенти. Когато имате възможност, заповядайте в клон на банката, за да променим нивото лимити с друго, което ще Ви бъде по-удобно. Можете да разгледате възможностите още сега. За промяната на лимитите има такса от 3 лв.

   С уважение,
   Екипът на Fibank

 • Стоян Иванов
  22.10.2013 @ 14:05

  Здравейте,

  Интересува ме възможността за нулев лимит за кеш, т.е. на банкомат от картата да не може да се изтеглят пари в брой. Прегледах предлаганите нива – за Maestro ниво K е такова, а за Visa няма подобно. Но и в ниво K останалите лимити ми изглеждат твърде високи. Възможно ли е при поискване да се намалят лимитите извън дадените нива?

  • 28.10.2013 @ 18:24

   Здравейте, г-н Иванов!

   Лимитите, които вече сте разгледали, са единствените възможни за избор.
   Ще имаме предвид обаче Вашето искане и при възможност ще го реализираме. Ако е удобно, бихте ли ни писали на marketing@fibank.bg по-подробно каква е причината за потърсите такъв лимит? Ще се опитаме да предложим друго решение.

   С уважение,
   Екипът на Fibank

 • Симеонов
  26.03.2014 @ 14:41

  Здравейте.
  Можете ли да кажете кога са въведени тези лимити и има ли начин да се види нивото на картата без да се посещава клон на банката?

  • 26.03.2014 @ 15:52

   Здравейте! Бихме могли да съдействаме и дистанционно относно лимита на Вашата карта. Моля изпратете ни на е-mail marketing@fibank.bg Вашите три имена, както и последните 6 цифри на Вашата карта.

 • MIHAIL
  16.02.2015 @ 20:10

  Аз имам един въпрос към Fibank :

  Например : В – Великобритания , ако ТЯХНА БАНКА – ти , издаде ДЕБИТНА МАСТЪР КАРТА / в случай на български гражданин , ВЪПРОС : Ще искат ли , да заплатиш някаква такса – за АКТИВИРАНИ и ПИН на НОВO-издадената ” мастър карта ” , и – ако има такава такса – В какъв размер е / GBP /.

  Моля , изпратете ми вашият отговор на E-MAIL : bairaktarov@abv.bg

  • Custumer Support
   17.02.2015 @ 9:10

   Здравейте,
   Таксите на различните банки се определят от съответната банка и са описани в нейната Тарифа.
   По отношение на други банки, ние не можем да Ви дадем информация. Съветваме Ви да се обърнете към Банката, която сте избрали да издаде дебитната Ви карта.

   Поздрави,
   Екипът на Fibank

 • Десислав Велев
  30.11.2017 @ 5:09

  Здравейте два часа звания на горещия телефон за загуба на дебитна карта и никого не вдига да съм по точен от 02:15 съм започнал сега е 4:09 и никого не вдига

  • admin
   30.11.2017 @ 10:25

   Здравейте! Телефоните, на които можете да се свържете с колегите от картов отдел са: 028171143; 028171144; 088868 10 10 или ни изпратете Вашите три имена, ЕГН и последните 4 цифри от номера на Вашата карта на cards@fibank.bg с описание на казуса, за да съдействат колегите.