...Един кубичен фут злато ( 1 фут= 30,48 см ) тежи около половин тон.

...Златото може да се преработва във формата на конец. Така може да се използва за бродиране на тъкани.

...Златото е толкова еластично, че веднъж разтегнато една унция от благородния метал може да достигне дължина от над 50 мили. Ако се обработи във формата на тънък лист, същото количество злато би покрило площ повече от 3048 квадратни сантиметра.

...Думата „gold", на английски „злато", идва от старо-английската дума 'gelo', което означава жълт.

...Най-прецизната мярка за измерване на ценни метали е трой унцията. Тази мярка за първи път е използвана във Френския град Трой. Една трой унция е с около 10% по-тежка от обикновената унция, която е равна на 28.3495231 грама

...Карата е мярка, която първоначално е била използвана от средновековните търговци като тегловна единица под формата на семена от рожкови.

...Златни кюлчета са се произвеждали още преди 4000 година преди Новата Ера.

...От 1880 година насам Южна Африка е един от най-големите доставчици на Злато в света. През 1970 г. там са били добити 79% от световното злато за този период. Това са около 1000 тона злато. През 2004 продукцията спада на 342 тона. Този спад се дължи предимно на възникнали трудности при добива на суровината и редица икономически фактори, довели дo промени в индустрията на ЮАР.

...През 19-ти век, златна треска обхваща големи райони, в които и до ден днешен съществуват и биват експлоатирани златни мини - по един или друг начин. Такива мини има в Калифорния, Колорадо, Отаго, Австралия, Блек Хилз и разбира се Клондайк.

...75% от златото на земята е било добито в периода след 1910 година. Ако цялото количество злато, добито до момента се оформи като един голям куб, то всяка една от страните му би имала само 20 метра дължина.

...Легендата, която обяснява как е възникнал метода за определяне на цената на златото чрез издигането на флаг е следната: В края на 18-ти век в гетата на Франкфурт живеел човек на име Амшел. Той колекционирал монети и благодарение на всички свои умения в тази област станал пазител на старинните монети, които били притежание на принц Уилям IX. През 1805, впечатлен от финансовите познания и умения на синът на Амшел, Натан, Уилиям IX поверява на Натан голяма част от своето богатство. Вместо да купува и продава монети като баща си, Натан решава да търгува със златни кюлчета. Натан знаел, че единствените двама, които знаели истинската стойност на златото били единият от директорите на „Bank of England" и директорът на трезора на „Banque de Paris". За съжаление никой от тях не искал да му даде нужната информация. Натан, обаче, намерил начин да стига до тази информация дори по-бързо от всички други търговци, като получавал сигнали за цената чрез внимателно измислени знаци с издигане на флаг от негов доверен човек. Така, имайки известна преднина, Натан изненадвал винаги с добър нюх и сключвал изключително изгодни сделки. Няколко години по-късно Натан получава и титлата Барон. Така и до ден днешен останала традицията петте основни компании, които се занимават с търговия на злато да се срещат два пъти на ден, за да определят официалната цена на златото като издигат или свалят флагове. Тази церемония се провежда и до днес в офисите на NM Rothschild, компания основана от Барон Натан Майер Ротшилд!

Екипът на ПИБ Ви желае приятни почивни дни!

Коментари

  1. Това за куба със страни по 20м за цялото добито злато не го знаех и отначало не повярвах... Но когато посмятах леко и наистина толкова трябва да е ;-)

  2. Много интересно! Благодаря!

Коментирай