Fibank бе домакин на университетското състезание CFA Research Challenge 2017

Fibank (Първа инвестиционна банка) бе домакин на университетското състезание по финансов анализ CFA Institute Research Challenge 2017. Състезанието се организира от Българска CFA Асоциация, обединяваща над 230 професионалисти, придобили най-престижната международна професионална квалификация във финансовия сектор – „Лицензиран финансов аналитик” (Chartered Financial Analyst, CFA).

Надпреварата се организира за втора поредна година. Началото на състезанието бе поставено през месец ноември 2016 г. от г-н Васил Христов, Главен изпълнителен директор на Fibank, г-н Димитър Костов, Изпълнителен директор и член на УС на Fibank и Калин Методиев, CFA, Председател на УС на Българска CFA Асоциация.

Всички участници трябваше да извършат финансов анализ на акциите на Банката, търгувана на българския капиталов пазар, изготвяне на доклад за финансовата оценка на компанията на английски език. Всеки анализ трябваше да следва определени структура и съдържание с аргументирана препоръка пред инвеститорите по стандарта „Buy, Hold or Sell”. Финалът на състезанието бе на 17 март 2017 г. в парк хотел Москва. В тазгодишното издание взеха участие 13 отбора от 10 университета в страната, сред които Икономически университет Варна, УНСС, Стопанска Академия “Д. А. Ценов” – Свищов, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Свободен университет Варна, ВУЗФ София, Стопански факултет на СУ, Американски университет и Нов български университет. Анализите на младите финансисти се обединиха около тезата, че към настоящия момент цената на акцията на банката е подценена. В хода на представянето на своите анализи студентите приложиха различни статистически и финансови модели за оценки.

Експертното жури, съставено от притежатели на професионалната квалификация CFA, членуващи в Българска CFA Асоциация, определи за победител в състезанието отборът на Американския университет. Студентите-победители ще представят страната ни на регионалното и глобално състезания, които тази година ще се проведат в Прага, Чехия. Там студентите ще имат възможност да се състезават с техни колеги от други страни за регионалното, а при възможност и за глобалното отличие.

Домакините от Fibank обявиха, че ще дадат възможност на представилия се най-добре според тях екип да започне стаж в банката като вярват, че това ще бъде своеобразен трамплин и старт на професионалното развитие на студентите.

Споделете с приятели

  • във Facebook
  • в Twitter
  • в Google+
  • в LinkedIn
  • в Pinterest

Очакваме първия коментар :)