Ivan Petrov „Това, с което най-много се гордея е, че затворих целия цикъл на отглеждане, косене  и преработка на етерични масла.”

Поредния добър пример в българския бизнес, за който ще Ви разкажем в нашия блог , е  Иван Петров от гр. Добрич.

Той е управител на фирма „Корона Лав“ ООД – една от водещите български фирми, специализирани в отглеждането на лавандула и производството на етерични масла.

Ако скоро сте пътували в Добруджа, няма как да не сте забелязали, че тя става все по-лилава. И причината за това е отглеждането на лавандула. Добрите природни условия в региона благоприятстват отглеждането на ароматната билка и все повече хора се заемат с отглеждане и дестилиране на лавандула.

Лавандулата дава цвят и масло в продължени на средно 25 години. Тя е растението с най-бърза възвръщаемост на вложените инвестиции, отглеждано в Добруджа.

Г-н Петров се занимава с отглеждане на лавандула и преработка на лавандулов цвят. Притежава  100 дка насаждения от лавандула – от различни висококачествени сортове  и 30 дка маточина. Разполага с 2 собствени дестилерии за производство на етерични масла в с. Пленимир,  общ. Ген.Тошево с капацитет на 1000 хектара.

Миналата година „Корона Лав” разшири продуктовата си гама, като засади бял равнец и маточина.

pic 392Г-н Петров стартира бизнеса си през 2000 година. Споделя, че най-голямата трудност, която е срещнал в самото начало, е било финансирането. Именно от Първа инвестиционна банка е получил най-голяма  финансова подкрепа. Клиент е на Банката от 1997 г., като определя като водещото предимство на Fibank добрите лихвени условия.pic 385

Г-н Петров ръководи бизнеса си самостоятелно.Определя лавандулата като начин за прехранване на семейството си. По негов думи през последните години много хора намират препитание в отглеждането на лавандулови насаждения, построиха се много дестилерии в района , което неминуемо ще доведе до срив на  изкупната цена на маслото .

Фирмата му дава работа на 3 служители на постоянен трудов договор. А по време на кампания работниците му достигат до 20.

Плановете му за развитие на бизнеса са ориентирани към износ на масла в Германия, Франция и Китай.

 

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

  1. Г-н Петров е започнал работа в сфера в която и преди и сега и в бъдеще успеха е сигурен. Времето в което той започва е подходящо и интересно с това, че "строителите на бъдещето на България" започнах да разсипват тази дейност и не само тя.
    Сега, а в бъдеще всеки може да започне тази дейност и то в която и да е час на България. Защо:
    - отлични агро и метрологически условия;
    - богатство на билки;
    - много голям международен пазар на продукцията;
    - инвестициите са ... (голями или малки - в зависимост от гледната точка), но съизмерими с възвръщаемоста.
    - за обработката на земята и дестилаторите, хората могат да се обединят - закона за кооперациите и банково финансиране.
    Има народна поговорка - от зелена тиква семе не искам, но ще си позволя да дам съвет.
    Производството на етерични масла е желателно да се извършва съвместно с пчеларство (също със затварянето на цикъла на производството).
    За да стане всичко казано до тук, най-важно е да се промени мисленето на хората - толерантност, отговорност, взаимопомощ, ... и много, много човечност и доброта.

Коментирай