Факт е, че свикнахме с интернет и вече не се замисляме толкова, когато пазаруваме през браузъра на компютъра или мобилния си телефон. Обаче когато вадите кредитната или дебитната си карта, за да платите за нещо в интернет, добре е да имате предвид няколко препоръки.

Пазарувайте само от сайтове и търговци, на които имате доверие. Лесно можем да копираме това правило, което и сега прилагаме успешно в практиката. Ако за първи път посещавате даден сайт и нямате впечатления за него, потърсете коментари в интернет дали е надежден.

Внимателно изчетете условията, преди да закупите нещо или да се абонирате за услуга. Понякога с по-ситен шрифт са изписани допълнителни ангажиращи условия. Пример за това е регистрация за услуга, която първоначално разглеждате безплатно. Ако не се откажете от регистрацията си навреме обаче, доставчикът на услугата ще Ви таксува за нея.

Когато въвеждате данни за картата си в сайт, проверявайте „знаците за сигурност” в браузъра. Важна информация като номера на Вашата кредитна карта, валидността и CVC кода й е препоръчително да преминава по обезопасен канал. За това се грижат сертификати за сигурност. Преди да въведете номера на картата си в даден сайт, проверете дали те са налични. Най-лесно можете да проверите, като гледате лентата с адреса на страницата в своя браузър. Адресът там трябва да започва с https, а не с http. Също така трябва да има и зелено катинарче или друг сигнал, че сървърният сертификат за сигурност е валиден. Ако не откриете тези знаци, най-добре не давайте исканата информация и пазарувайте от друг сайт.

Използвайте сложни и сигурни пароли и ги променяйте често. Старайте се всички пароли за важните Ви регистрации (основна поща, Виртуално банкиране, профил в ePay, PayPal или eBay например) да са сложни – да съдържат букви, цифри и знаци - и да са различни, т.е. паролата за Вашата поща да не е и парола за PayPal. Добра идея е да ги променяте веднъж на месец например.

Избягвайте да използвате компютри, до които достъп имат и външни лица. Не е препоръчително от такива места да влизате във Виртуалния клон, профила си в PayPal, ePay, тъй като е възможно недобронамерени лица да разберат Вашето потребителско име и парола.

Не се доверявайте на случайни имейли. Едни от най-честите опити за измами в интернет се правят чрез т.нар. phishing. На имейла си например можете да получите писмо, което наподобява тези, изпращани Ви от PayPal например. В писмото Ви карат да посетите страница и там да въведете личните си данни. Бъдете особено бдителни и провете кой изпраща писмото.

Никога не давайте ПИН кода си. ПИН кодът е необходим единствено когато плащате с картата на ПОС терминал или когато застанете пред банкомат. Той не Ви е нужен, за да платите в интернет, нито пък по друг повод. Важно е ПИН кодът да е известен единствено и само на Вас.

Следете плащанията с Вашите карти. Така ще можете да реагирате своевременно при нужда. Удобни в това направление са „Моята Fibank” и нашият „Виртуален клон”. В меню „Справки” ще откриете „Картови авторизации”, където в рамките на няколко минути се отразяват всички плащания с карти. Услугата „SMS за авторизации с банкови карти” ще Ви даде същата сигурност, като Ви уведомява със съобщение на Вашия мобилен телефон за плащания с карта в момента, в който са направени.

Регистрирайте своите карти за “3D Сигурност на карти”. „3D Сигурност на карти” обединява протоколите за сигурност на MasterCard и Visa – MasterCard SecureCode и Verified by Visa. С тях в сайтовете, които са интегрирали тези протоколи, освен номер на карта и другите обичайни данни трябва да въведете и допълнителна парола, която Вие сте избрали и свързали със своята карта. Без тази парола плащането не е възможно и това е проста, но ефективна пречка пред евентуални злоупотреби.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Искам да си платя усугата към фирма изпълняваща длъжността Домашен управител.Тази фирма е :"Иконом БГ.ком" ООД Сливен.Защо това плащане не влезе към битуви услуги?Ако можете регистрирайте я или ме посъветвайте как аз да го направя!
    Моля Ви за отговор по имейла ми!

  2. нещо наистина полезно...
    и написано на човешки език .....
    А от нас остана да го изпълняваме ....
    в което се съмнявам....
    и след това почваме да плачем....

Коментирай