*материалът е подготвен съвместно с д.ист.н. Иля Прокопов – главен специалист в Дирекция “Злато и нумизматика”, Fibank

E.EarleКоледните поздравителни картички на Ейвинд Ърл, създадени да подпомогнат обеднялото му семейство, се превръщат в едно от най-успешните му творчески начинания. Усърдно създадени сериграфии[1] от картини с маслени бои, картичките – повече от 800 на брой – изобразяват сезонни и празнични теми като зимни пейзажи, традиционни и фантастични сюжети, както и религиозни теми. Продавани първоначално само в най-скъпите и изискани книжарници и издателства, луксозно опакованите комплекти картички на Ърл, се разпостраняват и до днес в милиони екземпляри. В наши дни цената на една от оригиналните, ръчно отпечатани и подписани коледни картички достига солидни суми при продажба на търг.

ПАМП е първият монетен двор и рафинерия за благородни метали, която възхвалява изкуството  на Ейвинд Ърл чрез изкуството на прецизността и висококачественото съвременно монетосечене. За тема на първата емисия монети, посветени на  Ърл са избрани прекрасните поздравителни картички на майстора за Рождество Христово. Върху всички монети от новата серия на ПАМП е отпечатан световноизвестният подпис на Ейвинд Ърл – разпознаваем знак на тяхната автентичност.

ДИЗАЙН, ТЕХНИКА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА СПЕЦИАЛНАТА ЕМИСИЯ МОНЕТА-МЕДАЛЬОН

Както критиците, така и феновете на изкуството на Ърл, признават единодушно красотата и уникалността на нетрадиционно използваните в неговите творби живи, ярки цветове като блестящите нюанси на лазурно синьото (azure и lapis), оранжево-червеното (scarlet) и жълто-зеленото (chartreuse).  За да пресъздаде автентично тези изключителни нюанси, ПАМП усъвършенства до такава степен използваната техника с висока резолюция за оцветяване на монети, че дори любимите на Ърл златисти тонове изглеждат безупречно като „виртуално злато”. Използването на богата палитра, изпълнени с вътрешно сияние цветове, както и декорацията със сложни, наподобяващи текстил, орнаменти, напомнят за старинните икони. Без съмнение те допринасят за възприемането на новата колекция на ПАМП като изящно произведение на изкуството.                                                                   

                                                                                Технически параметри: 

Pendente_main_big

Метал: Сребро 999/1000

Тегло: 10 г

Диаметър: 25 мм

Качество: мат-гланц, висше

Елегантният кръгъл пендатив, наречен „Мадона с дете”,интерпретира една от Коледните картички на Ърл със същото наименование. Произведен от сребро с най-висока проба, медальонът е чудесен сувенир за колекционерите, които могат да го закупят за себе си, или да го използват като оргинален подарък.  Бордюрът около монетата-пендатив е вълнообразен като по този начин напомня за един от най-старите епитети на Богородица – Stella Maris – Морска звезда.

Пендативът е снабден с изящна сребърна халкичка за окачване, както и с подробен сертификат за автентичност. Представен е в оригинална кутия, чиито дизайн е специално разработен за колекцията „Ейвинд Ърл – Икони на Вярата”, посветена на творчеството на известния американски художник-модернист, илюстратор, дизайнер и аниматор Ейвинд Ърл (1916-2000).

Pendente_packaging_02Pendente_packaging_01МАЙСТОРЪТ МОДЕРНИСТ ЕЙВИНД ЪРЛ

Признат като един от водещите американски модернисти, Ейвинд Ърл се радва на плодотворна кариера, която се разгръща през 70-тте години на миналия век и обхваща множество жанрове. Репутацията, влиянието и търсенето на творбите на Ърл може да бъде сравнено с тези на Норман Рокуел (Norman Rockwell). Неслучайно произведения на двамата автори са често включвани заедно в общи изложби. В наши дни картини, сериграфии и скулптури на Ейвинд Ърл са част от богатството на известни частни колекции, присъстват неизменно и в постоянните експозиции на редица водещи музеи, включително The Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк.E.Earle_icons of faith

Въпреки високата колекционерска стойност, както на неговите обсипани в цвят, така и на графичните му пейзажи в стил designed realism[2], Ърл е, може би най-известен като единственият художник, на когото Уолт Дисни поверява изцяло творческата режисура на игралния анимационен филм, шедьовърът от 1959 г. - Sleeping Beauty™ „Спящата красавица”. Всъщност през своите 10 години в студията на Disney®, Ърл влага неподражаемия си талант в множество филми, сред които: Peter Pan™ („Питър Пан”), Lady and the Tramp™ „Лейди и скитникът” (главна героиня е кучето Лейди) и носителят на Оскар и отличие от филмовия фестивал в Кан– Toot, Whistle, Plunk and Boom™, който разказва историята на еволюцията във вековете на четирите секции в един оркестър: Toot  (рог-медни духови или аерофонни инструменти), Whistle (флейта-дървени духови или аерофонни инструменти), Plunk (китара – струнни инструменти или щрайх секция) и Boom  (барабани-ударни инструменти или перкусионна секция). Новаторската визия, която използва в „Спящата красавица” я превръща не само в повратен за анимационното кино филм, но и в зашеметяващо свидетелство за анимацията като изкуство. Ролята му на художник-аниматор, всъщност, превръща самия Ейвинд Ърл в легенда.

Ако искате да научите повече за Ейвинд Ърл и неговите творби, можете да посетите: www.gallery21.com или www.eyvindearle.com

[1] Стилът Designed realism е развит от Ейвинд Ърл, който е признат за негов създател. Стилът насърчава свободното художествено изразяване, изключително високото качество на цветовете и виталността на композициите. Основният стремеж на Ърл е да улови в творбите си духа на природата. Той обобщава най-важното за своя стил в няколко изречения: “Art is another word for life, and life is infinite, beyond definition, beyond understanding even. Nothing said can contain but a drop of it. Art encompasses all aspects of existence.”(„Изкуство” е друга дума за „живот”, и животът е безкраен, отвъд дефиниция, отвъд разбиране дори. Нищо казано не съдържа дори капка от него. Изкуството обхваща всички аспекти на съществуването.)

 [2] Сериграфия – от френски sérigraphie (от латински sericum коприна и от гръцки graphein пиша, рисувам) – техника на отпечатване, при която първоначално се използват рамки или джобове от коприна, поставени между мастилото и основата. Засвидетелствана за първи път в Китай при династията Сонг (960–1279 сл. Хр.). Използват се най-различни повърхности, върху които се отпечатва, хартия, картон, текстил, метал, стъкло, дърво и др., които могат да бъдат и с неправилна форма – бележници, кутии, автомобили и др. Тази техника става особено популярна в САЩ в годините около Втората световна война. В България е по-известна разновидност на сериграфията под името ситопечат.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай