Полезни съвети как да съхраняваме нашата банкова карта

Интервю с Ивайло Александров, Ръководител екип в Дирекция „Картови разплащания“, Fibank

Все по-често в ежедневието си предпочитаме да използваме своята банкова карта вместо парите в брой. Всичко се случва по-бързо, по-лесно, никога не чакате досадно дълго време, докато на каса ви отброяват рестото, при което монетите винаги са в повече и се чудите къде да им намерите място.

И ако преди малко повече от десетилетие картите се ползваха предимно два пъти в месеца на банкомат, днес ежедневно използваме картите си, доста често по няколко пъти на ден. Безконтактните карти и ПОС терминали правят плащането с карта все по-приятно и бързо. И защото нашите банкови карти са ключ към нашата сметка и е важно как го съхраняваме, подготвихме блиц интервю с Ивайло Александров, Ръководител екип в Дирекция „Картови разплащания“, който отговаря на няколко от най-честите въпроси относно съхраняването на нашата банкова карта, така че да бъде изправна и да се наслаждаваме на разплащането с нея ежедневно.

Иво, колко време е стандартният период, за който важи една дебитна или кредитна карта, след нейното издаване?

С цел удобство на нашите клиенти срокът на валидност на всяка новоиздадена карта от Първа инвестиционна банка е 5 години.

Кои са съставните елементи, които съдържа в себе си пластиката на една дебитна или кредитна безконтактна карта?

Всяка безконтактна карта има няколко задължителни елемента: антена за безконтактни плащания, чип и магнитна лента. Всеки един от тези елементи има важна роля за извършване на плащане в определени случай на използването ѝ.

Надраскване може ли да повреди чипа на картата?

Всяко едно механично въздействие върху чипа може да го повреди .

Прегъването на карта до какви последствия би довело?

В зависимост от мястото, на което е прегъната, може да бъде повредена магнитната лента на картата или чипа. И в двата случая картата ще бъде повредена и ще трябва да бъде преиздадена.

В случай че изпуснем картата във вода, какво е необходимо да предприемем?

Единствено е необходимо картата да бъде подсушена внимателно. Намокрянето във вода не уврежда картата. Но не така стои въпросът с изпирането на картата, когато сме я забравили в джоба на някоя дреха. То ще доведе до трайното ѝ увреждане. В тази връзка не поставяйте вашата карта в джоба на някое сако, панталон или яке.

Възможно ли е картата да бъде повредена от неизправен банкомат?

Нямаме данни за повредени карти от АТМ устройства. По-възможно е обратното – неизправна карта да повреди банкомата.

Къде е лоша идея да държим ежедневно картата си и защо?

На пазара се предлагат неимоверно много аксесоари за съхранение на карти. Без значение от вида на аксесоара всяка една карта, на която има поставен чип, трябва да се съхранява далече от копчетата за закопчаване на аксесоара, който използваме. Както и да не се поставя в непосредствена близост до магнитни източници. В първия случай картата може да бъде повредена механично, а във втория – да бъде повредена магнитната ѝ лента.

Как да съхраняваме картата си, за да запазим дълготрайнно нейната цялост и функционалност?

Строги правила и указания за съхранение на банковите карти няма написани, но правилното ѝ използване за теглене на банкомат и плащания на ПОС-терминали удължават срока ѝ на експлоатация. За съжаление хората в ежедневието си често намират най-различни предназначения на банковите си карти, което намалява техния „живот”.

Споделете с приятели

  • във Facebook
  • в Twitter
  • в Google+
  • в LinkedIn
  • в Pinterest

Очакваме първия коментар :)