С кредитна карта на път

Преди години подготовката за пътуване в друга страна обикновено включваше и разходка до банковия салон или някое обменно бюро, за да се сдобия с необходимата валута. Днес все по-рядко ми се налага, защото навикът да плащам навсякъде с картата си в България лесно се качва с мен в самолета. Затова и последното пътуване до Ирландия започнах само с няколко евро банкноти и монети в портфейла си, но от момента, в който направих резервациите за хостелите и автомобила под наем, до момента, в който заех отново мястото си в полета за България, почти не ми се наложи да прибягвам до тях, дори и когато прекрачих за няколко дни границата на Великобритания и цените от евро станаха в британски лири.

С кредитната карта плащах сметките в ресторантите, магазините и баровете, зареждах резервоара по пътя и купувах билети за музеите. С нея успях да си платя и нощувката в хостела на брега на Атлантика, където дори мобилните оператори нямаха обхват. Не се притеснявах, че няма да имам достатъчно банкноти или че ще остана само с евро, а ще ми трябват британски лири, както например можеше да се случи, докато чаках втория си полет в Лутън, Англия. Едно от предимствата на кредитните и дебитните карти е, че с тях можеш да плащаш навсякъде, дори и когато цената е във валута, различна от валутата на сметката.

Има и още една причина да предпочитам плащанията с карти – много по-лесно мога да следя къде, кога и колко пари съм похарчил. Когато съм в България и имам достъп до интернет почти навсякъде, използвам “Моята Fibank”, но в чужбина си взех почивка от световната мрежа и останах само с абонамента за услугата „SMS за авторизации с карти”. С нея след всяко плащане с картата на телефона получавах известие за сумата и оставащия ми кредитен лимит и така много по-лесно можех да си направя сметката и да преценя с какви средства мога да разполагам през следващите дни.

Все пак понякога нямаше как да платя с кредитната карта. Не всички паркомати например приемаха карти, а престоя заплащах с монетите. В един от ресторантите пък нямаха инсталирано ПОС устройство и тогава на помощ дойдоха банкнотите. Което ми напомня, че е добре да имате и дебитна карта в портфейла си, когато сте на път. Така ако все пак се наложи да изтеглите пари на банкомат, таксите ще бъдат по-ниски, отколкото ако използвате кредитната си карта. Не е лоша идеята картите ви да са от различни брандове – Visa, MasterCard, Diners Club. Така например моята кредитна карта е Visa, но дебитните ми са Visa Electron и Maestro PayPass, защото, макар и пренебрежимо малка, има вероятност на някои места да приемат само един от брандовете.

През последните няколко месеца дотолкова свикнах с безконтактните разплащания, че почти навсякъде плащам с Maestro PayPass. Безконтактните плащания набират популярност по целия свят и скоро Вank of Ireland ще ги представи на острова. В същото време бавно, но сигурно напредват и мобилните плащания. Надявам се, че при следващото си пътуване ще ми е достатъчно да нося мобилния си телефон, за да мога да плащам.

Споделете с приятели

 • във Facebook
 • в Twitter
 • в Google+
 • в LinkedIn
 • в Pinterest

Коментарите по темата

 • Тодор Колев
  08.08.2011 @ 21:55

  @Customer Support: Може ли да ми дадете e-mail адрес, на който да Ви питам конкретно за превалутиране на някое конкретно плащане, понеже нещо не ми излизат сметките с фиксинга? Вероятно аз не смятам нещо както трябва, но все пак ще се радвам да получа допълнителна информация.

 • 09.08.2011 @ 8:53

  Добро утро, г-н Колев,

  Разбира се. Можете да ни пишете на marketing@fibank.bg, а ние ще Ви отговорим възможно най-бързо.

  Ще очакваме писмото Ви. Лек и успешен ден! 🙂

 • Atanas Lazarov
  31.12.2011 @ 14:13

  Може ли да ми кажете къде мога да проверявам моментните курсове на VISA и Mastercard по който се извършва превалутирането между валутите към съответно Евро и Щатски долари.

 • 03.01.2012 @ 10:50

  Здравейте, г-н Лазаров,

  За целта можете да използвате валутните калкулатори на Visa и MasterCard. Плащанията с Visa се превалутират първо в евро, а тези с MasterCard – в щатски долари. Валутният курс се отнася както за кредитните, така и за дебитните карти.

  Лек и успешен ден!