Вярвам в златото (In Gold we trust)

Valentina Grigorova Gencheva

По традиция към края на всяка календарна година се прави анализ на „поведението“ на основните стратегически суровини, част от които неизменно са златото и среброто. Те, несъмнено, имаха своята година на завръщане на световните пазари, както и в инвеститорските портфейли. Цената на златото през изминалите месеци от 2016 г. нарасна със 17% в щатски долари и с 14% в евро. И среброто отбеляза ръст, като цената му в долари се увеличи с 27%, а в евро с 23%. На 9 ноември 2016 г., когато световните борси осъмнаха в паника, валути като японската йена, щатския долар и мексиканското песо се обезцениха, цената на златото на азиатските пазари отбеляза ръст от 5.4% като достигна 1337,38 долара (1211 евро). Уверено мога да твърдя, че започва период на сериозни промени в отношението към благородните метали, свързан с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. В последните часове политици от цял свят писаха, че това събитие е съизмеримо по своята значимост с падането на Берлинската стена или Брекзит. В момента се провеждат съвместни заседания на борси, финансови министри и централни банки, уебинари по темата и други важни срещи на световноизвестни експерти и анализатори. Расте безпокойството на финансовите пазари от евентуални икономически рискове, свързани с управлението на Тръмп като президент на САЩ. За пореден път в съвременния свят се оказа, че макар и краткосрочно, борсовите индекси са изключително податливи на всяко излизане от релсите на обичайното и предвидимото.

И в България инвеститорският интерес се насочи отново към златото. Още в ранната пролет на 2016 г. отчетохме обеми на сделките с благородни метали, повтарящи данните от периода преди 2013 г. Традиционно се търгуваха кюлчета от 1 кг с най-висока проба 999.9/1000, но за разлика от треската за злато през 2008-2012 г., в момента редица инвеститори се ориентират към покупката на по-малки номинали – монети от 1 тройунция или кюлчета от 10, 20, 50 и 100 грама. Със сигурност тези покупки са съобразени  с геополитическите проблеми в региона, нарастващата несигурност, дори риск от сериозен военен конфликт и последваща бежанска вълна, която няма да подмине България. От друга страна, доходността на парите, оставени на депозит непрекъснато намалява, а бизнес предизвикателствата са ограничени и често рискови.

p8_Gold_chart

Графика: GoldPrice.org

В редица европейски страни лихвените проценти са отрицателни, расте напрежението във финансовите кръгове, свързано с предстоящите избори в Европа през 2017 г. Затова немалка част от хората, които разполагат със свободни финансови средства, се ориентират към покупка на инвестиционно злато, за да си гарантират добра доходност в дългосрочен план. Обемът на сделките със златни кюлчета и монети в света по данни на World Gold Council за изминалите месеци от 2016 г. е 664 т и бележи ръст от 13% в сравнение с 2015 г. За справка, през последните 6 месеца печалбата в евро от инвестициите в злато е нараснала с 4%, а за година – с 14%. При среброто тези цифри са съответно – 11 и 23%! За цялата 2016 г. до момента доходността на златото в евро е 18.5%, а в щатски долари – 20.1%. За разлика от тези данни само през последните часове на 9 ноември 2016 г. основните индекси бележат съществен спад: разширеният индекс Standard &  Poor’s 500 – с 5,01 %, а технологическият индекс Nasdaq – с 5,08 на сто. Промишленият индекс Dow Jones се понижава с 4,3%. Цифрите говорят достатъчно за тенденцията, която се очертава на финансовите пазари. Както обикновено в подобни ситуации, златото започва да играе ролята си на стабилизатор в инвестиционните портфейли, на ефикасен инструмент срещу инфлацията. На фона на последните световни новини е напълно възможно да се реализира прогнозата на един от най-добрите анализаторски и изследователски екипи в сферата на благородните метали, а именно: до юни 2018 г. цената на златото да достигне 2300 щатски долара. В тази ситуация атрактивни за инвеститорите ще бъдат не само златото и среброто, но и акциите на компании от миннодобивната индустрия. През последните 5 години те бяха в период на спад, редица големи проекти бяха замразени, но от началото на 2016 г. и този инвестиционен продукт излиза от мечия си период. Както се оказва, дори или особено в нашия глобален свят има място за изненади, за разбиване на статуквото и нови предизвикателства. От нашата информираност и далновидност зависи в каква посока ще управляваме финансовите си авоари.

*Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба, или склоняване към вземане на инвестиционно решение.

 Д-р Валентина Григорова-Генчева,

Директор „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка

valentina.gencheva@fibank.bg

 

Споделете с приятели

  • във Facebook
  • в Twitter
  • в Google+
  • в LinkedIn
  • в Pinterest

Очакваме първия коментар :)