В края на 2010 г. решихме да покажем, че плащанията с карти могат да бъдат още по-бързи. Така заедно с MasterCard представихме в България технологията PayPass, от която много наши клиенти вече се възползват. В почти 500 магазина, ресторанта, кина, бензиностанции, аптеки и др. в страната те могат да плащат и само с доближаване на картата до ПОС терминала.

Така изглежда Fibank payWave Classic

Е, продължаваме да работим в тази посока. Вече издадохме първите си безконтактни карти с логото и технологията payWave на Visa, с което отново се отличихме като първата банка, представила технологията на българския пазар. Те също са част от новото поколение банкови карти, които надграждат възможностите на досегашните картови продукти – плащания в търговската мрежа и интернет и операции на банкомат. Кредитната карта Visa payWave Classic и дебитната Visa Electron payWave притежават микроантена, чрез която могат да обменят информация с ПОС терминала на малко разстояние. Така за да платите билета за киното или заредения бензин, вече не е необходимо да подавате картата на касиера, а просто да я покажете и да я доближите до устройството, екипирано за целта. Продължителният звуков сигнал ще извести, че плащането е било успешно. И всичко това става в рамките на няколко секунди.

Едно от предимствата на плащанията с карта е, че си спестявате неудобството да търсите точна сума или да прибирате ресто. Освен това следенето на плащанията става много по-лесно – прибирате се у дома, влизате в „Моята Fibank” и можете да направите справка за всички плащания с картата през последните 7 дни например. С payWave на Visa и PayPass на MasterCard имате още едно предимство – бързината, с която минават плащанията.

В рекламния си клип по случай Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон тази година Visa наблягат именно на това. Юсейн Болт, най-бързият човек на Земята, в своеобразна надпревара с наглед съвсем обикновен друг мъж представя интересно концепцията за бързото плащане на каса. Докато съперникът му плаща с мобилния си телефон, за да си осигури транспорт, Юсейн се облича пъргаво в спортния си екип, плащайки със своята Visa payWave. Накрая двамата се срещат на старта – Юсейн в спортния си екип и в позиция за старт, и съперникът му, стартерът, готов да отбележи началото на състезанието.

Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон тази година ще бъдат сцената, на която модерните начини за плащане ще получат заслужено внимание. В над 205000 обекта посетителите на спортното събитие ще могат да плащат или със своята безконтактна карта, или с мобилния си телефон с NFC (Near-field communication) чип – нещо, върху което и ние работим в момента.

Наши клиенти вече се поинтересуваха дали могат да заменят своята досегашна кредитна карта Visa или дебитна Visa Electron за такава с технологията payWave. Отговорът е да. Едната от възможностите е да замените картата с нова, а другата е да си издадете Visa payWave Classic или Visa Electron payWave като допълнителна карта.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. А докъде стигнахте с NFC на телефоните ?

  2. Не трябва ли и за тези карти да се използва Pin? Съдейки по рекламата, само трябва да я размахам и парите ми изчезват. Но това означава, че всеки, който я открадне/добие достъп до нея, ще може да го прави.

    А ако трябва да въвеждам pin, то не виждам какво му е по-различното? Ако може да разясните малко по-подробно как се извършват елементарните дневни операции, с какво си приличат и различават от нормалните карти.

    Възможно ли е да се издаде такава карта върху дебитна смекта?

    Поздрави!

  3. Благодарим Ви, Мартин!

  4. Поздравления за иновативността!

  5. Здравейте! @Георги: Ще Ви държим в течение по този въпрос. @Мартин: Смяната не е задължителна. Решението е Ваше дали да използвате стандартна карта или такава с възможност за безконтактни плащания. @Фипо: Заповядайте в клон на банката, за да помогнем :-) Поздрави!

  6. Супер ;)
    Искам такава !
    Ще си сменя старта Visa с тази :)

  7. Нали смяната няма да е задължителна, ако искам безконтактна карта ще продължа да си имам безконтактна, нали?

  8. Чакаме и златните и платинени paywave карти :)

Коментирай