В края на януари се състоя дългоочакваната премиера на филма „18% сиво“ на режисьора Виктор Чучков – син. Лентата е базирана на литературния бестселър на Захари Карабашлиев, който завладя сърцата на читателите. Сега кинопродукцията обещава пътуване към себе си с изненадващ завършек и отговори на много от екзистенциалните въпроси, които често си задаваме.

Специално за нашите читатели режисьорът Виктор Чучков-син разказа повече за новата си продукция:

  • Г-н Чучков, какво Ви вдъхнови да екранизирате една от най-успешните книги на български автор – „18% сиво“ на Захари Карабашлиев?
  • Разбира се, на първо място романа на Захари. А след това и моят житейски опит: въпросите, които книгата ме накара да си задам, за пътя на израстване, по който всички вървим неизбежно, търсим и се учим.

 

  • С какво филмът ще бъде по-различен и интересен за зрителите? Освен промяна на локацията (от Америка в Лондон) и времето, в което се развива историята?
  • Филмът по книга често не е директна екранизация на литературното произведение, по което е създаден и това не е случайна практика. Често от литературата се взимат основните теми, сюжет и те се развиват, адаптират за филм, защото между литературата и филмовия сценарий има големи разлики. Сценарият работи по други правила, темпо, диалози. Решихме да направим филма за съвременния човек, не само българин, но и европеец, който е наравно поставен с всички други на континента. Тази стъпка наложи една сериозна адаптация и постепенно сценарият, създаден от Хилари Нориш и Доля Гавански, заживя свой собствен живот. Бих искал зрителите да гледат повече на филма като самостоятелно произведение, а не само като илюстрация на романа. Много сме благодарни на Захари, че е написал тази книга, която беше двигател за нас, за да стигнем до филма.

  • Разкажете на нашите читатели за локациите, на които е заснета лентата и за звездния каст, в който виждаме имената на: Рушен Видинлиев, Доля Гавански, Рон Кук, Сузане Вюст и др.?
  • Снимахме първо във Варна, после продължихме в Лондон, Брайтън, Доувър, Белгия, Лайпциг, Ваймар, Берлин. Беше едно голямо пътешествие на много нива, за мен и създателите на филма, както и за целия технически екип. Имах щастието да открия и работя с невероятни актьори, които даваха всичко от сърце за този труден като реализация филм. Работата беше вълнуваща. Те са много големи професионалисти, а след снимките станахме приятели. Руши издържа на много тежка програма. Във филма няма нито един кадър без него и се справи чудесно, изградихме един запомнящ се образ на съвременен европеец. Доля игра за първи път в български филм и на български език, за нея също целият филм беше едно предизвикателство. Тя беше много отдадена и въвлечена в целия процес на реализация.
  • Какво ви подтикна да изберете Fibank за партньор в това начинание?
  • Аз много се радвам, че Fibank подкрепя един качествен и сериозен културен продукт. Обърнах се към банката, защото вярвах, че ще срещна подкрепа, когато става дума за стойностни неща. Ако филмът е успешен, неговия живот се удължава значително. „18% сиво“ е копродукция между България, Германия, Северна Македония, Сърбия и Белгия. Виждате колко е международен този филм. Fibank се включи с голяма подкрепа за разпространението и популяризирането на готовия филм, за да може повече зрители да го видят. Това е един финален етап, когато филмът е готов, но изключително важен, защото без огромната работа и подкрепа, в случая на Fibank, филмът не би имал нормален кинопоказ, а ние отделихме много години, за да го създадем. Оценявам това важно партньорство и благодаря.
  • На финала: какво да очакват зрителите от „18% сиво“?
  • Очаквам филмът да ги вълнува, забавлява, разсмива, натъжава, да подтиква зрителя да мисли, да остане удовлетворен и обогатен след края му. Мисля, че това е една съвременна история за всеки човек. Особено жените ще открият важни за тях теми - неща от реалния живот. Ще се радвам да имаме повече зрители в киносалоните. Филмът вече е в кината.

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай