Електронният подпис по индивидуална политика на ПИБ е един от методите за идентификация във Виртуалния клон. Заради спецификата си той е с ограничена функционалност и го препоръчваме единствено на клиентите, които желаят да извършват само операции между собствени сметки в банката. Този подпис се подновява всяка година и е необходимо да се инсталира на компютъра, от който се банкира, което често е неудобно ограничение.

Поставили сме си за цел да направим услугата Виртуално банкиране по-модерна и удобна за всички свои клиенти. В тази връзка от 1 април 2012 г. преустановихме издаването на Електронния подпис по индивидуална политика на ПИБ. Вместо него предлагаме на своите клиенти Token - електронно кодиращо устройство с двойна степен на защита, чрез което можете да банкирате активно от всеки компютър или мобилно устройство с достъп до интернет. Token-ът Ви осигурява мобилност и удобство при по-високо ниво на сигурност.

Предимствата на Token-а спрямо Електронния подпис по индивидуална политика на ПИБ са няколко. На първо място не е необходимо да го инсталирате на устройството, от което искате достъп до своите средства. Поради тази причина с него можете да банкирате и от домашния, и от служебния си компютър, както и от своя мобилен телефон. Достатъчно е Вашият Token да е с Вас. Другото му предимство е, че неговата валидност не изтича на конкретна дата, а при изтичане на определен брой генерирани пароли. Token-ът генерира еднократни пароли, които могат да Ви осигурят до 10 000 операции във Виртуалния клон или в Телефонно банкиране, т.е. в зависимост от това колко често и активно използвате тези услуги, можете да разчитате на Token-а до три години, колкото е животът на батерията му. Освен това с Token устройството можете не само да прехвърляте средства от една своя сметка в друга и да откривате депозит, но и да превеждате средства по други сметки – както във Fibank, така и в други банки.

Ако желаете, можете да замените своя Електронен подпис по индивидуална политика на ПИБ още сега, като се възползвате от по-ниската цена на Token устройството. До 30 юни то ще се продава за 10 лв. в клоновете и офисите на Fibank. Можете и да продължите да използвате своя Електронен подпис по индивидуална политика, докато изтече неговата валидност или поради друга причина се наложи преиздаването му. В тези случаи ще Ви предложим отново Token устройство.

Можете да прочетете повече за работата с Token устройството в нашия сайт.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

    1. Здравейте, Валентин! Благодарим Ви за коментара. Винаги сме търсили диалога със своите клиенти заради ценния поглед върху нашите услуги и продукти. Бихме искали да разкажем малко повече за софтуерните сертификати, Token-а и техните отличителни характеристики. Софтуерните сертификати се инсталират във Вашия браузър и поради тази причина имат няколко недостатъка. Единият от тях е, че можете да го ползвате само на компютъра, на който е инсталиран. Ако желаете да го ползвате и на друг, трябва да го експортнете и след това импортнете в браузъра на другия компютър. Освен това можете за дигитално подписване единствено през Internet Explorer и Mozilla Firefox. Другото им ограничение е, че не можете например да ги инсталирате на своя смартфон или таблет. В същото време с Token устройството можете да банкирате навсякъде и независимо от устройството и неговата операционна система - смартфон, таблет, настолен компютър, лаптоп и пр. С Token-а получавате и много по-голяма сигурност заради комбинацията от две пароли - ПИНт и еднократните пароли, генерирани от устройството. Така Вашата парола във всеки един момент е уникална. Пожелаваме Ви весели празници и много успешна Нова година! С уважение, Екипът на Fibank

  1. Здравейте, Петър. Да. Остават възможностите за банкиране с УЕП и Token, т.е. ако вече притежавате или желаете да банкирате с УЕП, не е необходимо да си закупувате Token устройство. Поздрави!

  2. И за да уточним отново:

    Премахвате само издаваните от вас сертификати.

    Клиенти с УЕП ще могат все още да използват електронното банкиране, без да е нужен TOKEN, и нямате планове да премахвате и банкирането с УЕП?

  3. Привет, г-н Иванов. Можете да ползвате Виртуалния клон и Моята Fibank паралелно. Едната услуга е с предимство при активните операции, а другата при справочните. Таксата за разплащателните сметки за физически лица не зависят от тези две услуги. За разплащателна сметка без дебитна карта таксата е 0.95 лв. на месец, а за разплащателна сметка с дебитна карта таксата е 0.30 лв. на месец. Тези такси се отнасят за всички сметки, т.е. не зависят от броя на сметките Ви в банката. Таксата от 6 лв. е за юридически лица, които ползват Моята Fibank. Надяваме се, че с това отговаряме на Вашите въпроси. Поздрави!

  4. Здравейте, г-н Йосифов! Преди време в блога представихме и трите метода за идентификация. Надяваме се, че статията ще Ви бъде полезна, а и ние сме насреща, ако имате някакви въпроси.

  5. Каква е таксата за физически лица за активиран виртуален клон и ползване на токън устройство:
    - за разплащателна сметка в лв с дебитна карта
    - за разплащателна сметка в лв без дебитна карта
    - има ли разлика в таксата за повече от една сметка
    - 6.00 или 0.60 или 0.30 лв?
    При активиране на e-fibank, другата услуга my-fibank ще работи ли?
    Ще работят ли едновременно?

  6. Не одобрявам премахването на сертификатът, не знам защо сте решили че това е по удобно за потребителите ви - нямам желание да нося TOKEN устройство с мене. Идващата седмица ще мина покрай ваш клон да ми разкажете какви са възможностите за ползване на виртуалния ви клон тъй като ми изтича сертификатът!

  7. Нещата трябва да се опростяват ! Електронният подпис е една карта в повече необходимост за много от нас идва летния сезон леко облечени сме ограничавам се до един смарт-тел ,карти / колата ми също е с карта/ 3-4 едрички банкноти .Няма да нося някакво си Токен устройство насам натам единствено за банкиране ,съжалявам .Успех !

  8. Принципно, token устройството не е никак лоша идея. Аз разбирам защо всеки би искал native приложение за любимата си (мобилна) ОС, но това едва ли е възможно от гледна точка на влагане на ресурси и усилия.
    Добър мобилен сайт и token са комбинация, която би удовлетворила всеки. Да, има своите недостатъци (изисква допълнително носене на token), но пък върви на всички ОС и устройства, които имат поне средна поддръжка на съвременния уеб.

  9. Здравейте, Йонко! Бихте ли уточнили какво имате предвид? Благодарим предварително.

Коментирай