Електронният подпис по индивидуална политика на ПИБ е един от методите за идентификация във Виртуалния клон. Заради спецификата си той е с ограничена функционалност и го препоръчваме единствено на клиентите, които желаят да извършват само операции между собствени сметки в банката. Този подпис се подновява всяка година и е необходимо да се инсталира на компютъра, от който се банкира, което често е неудобно ограничение.

Поставили сме си за цел да направим услугата Виртуално банкиране по-модерна и удобна за всички свои клиенти. В тази връзка от 1 април 2012 г. преустановихме издаването на Електронния подпис по индивидуална политика на ПИБ. Вместо него предлагаме на своите клиенти Token - електронно кодиращо устройство с двойна степен на защита, чрез което можете да банкирате активно от всеки компютър или мобилно устройство с достъп до интернет. Token-ът Ви осигурява мобилност и удобство при по-високо ниво на сигурност.

Предимствата на Token-а спрямо Електронния подпис по индивидуална политика на ПИБ са няколко. На първо място не е необходимо да го инсталирате на устройството, от което искате достъп до своите средства. Поради тази причина с него можете да банкирате и от домашния, и от служебния си компютър, както и от своя мобилен телефон. Достатъчно е Вашият Token да е с Вас. Другото му предимство е, че неговата валидност не изтича на конкретна дата, а при изтичане на определен брой генерирани пароли. Token-ът генерира еднократни пароли, които могат да Ви осигурят до 10 000 операции във Виртуалния клон или в Телефонно банкиране, т.е. в зависимост от това колко често и активно използвате тези услуги, можете да разчитате на Token-а до три години, колкото е животът на батерията му. Освен това с Token устройството можете не само да прехвърляте средства от една своя сметка в друга и да откривате депозит, но и да превеждате средства по други сметки – както във Fibank, така и в други банки.

Ако желаете, можете да замените своя Електронен подпис по индивидуална политика на ПИБ още сега, като се възползвате от по-ниската цена на Token устройството. До 30 юни то ще се продава за 10 лв. в клоновете и офисите на Fibank. Можете и да продължите да използвате своя Електронен подпис по индивидуална политика, докато изтече неговата валидност или поради друга причина се наложи преиздаването му. В тези случаи ще Ви предложим отново Token устройство.

Можете да прочетете повече за работата с Token устройството в нашия сайт.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Има ли шанс до края на годината да преосмислите тази откровенна дивотия с Токен устройството?

  2. Здравейте, Георги и Веско. Не пренебрегваме тези възможности и мислим върху тях. Когато сме готови да предложим решение в това направление, ще се радваме да го споделим с Вас. Благодарим Ви за идеите! :)

  3. iPhone + App ... така се банкира в цивилизацията.
    Няма токени, няма СМСи ...
    Хубаво е когато мислите нови неща за вашите клиенти, но не пропускайте и правилният начин ;)

  4. Лично аз предпочитам да нося, колкото се може по-малко устройства в себе си. Токенът наистина е малък по размер, но все пак си е известно неудобство. Не е лошо да се помисли в насока банкирането да бъде по-лесно достъпно. За пример ще дам банкирането на една друга банка което позлвам. Там един от начините на оторизацията на плащанията се извършва, чрез СМС, което е изключително удобно предвид, че всеки разполага с мобилен телефон или смартфон. А и занапред банкирането през мобилни устройства ще е все по често...

  5. Ще Ви очакваме!

  6. Перфектно!
    Още тези дни ще мина през офисът ви на "Драган Цанков", за да си взема един token.

    Радвам се, че най-накрая сте го направили възможно, по спомен преди време (когато обявихте token-a като услуга въобще) поддръжката ви беше казала, че не може да се поддържат и двата.

    Благодаря много!

  7. Здравейте, Дончо! Разбира се. Това, което можем да Ви предложим, е да регистрирате и УЕП, и Token устройството за работа с Виртуалния клон, като те са взаимозаменяеми. Така ако имате инсталиран УЕП на компютъра, ще можете да подписвате с него. Когато банкирате от друго устройство, ще е необходимо да използвате Token устройството и с него ще можете да извършвате активните операции.

  8. Въпрос: Използвам УЕП на Инфонотари, за да работя с е-банкирането си.
    Бих искал обаче да имам възможност и да банкирам през мобилно у-во (андроид телефона и таблета ми).
    Има ли начин да запазя удобния, универсален начин за достъп чрез УЕП, и в същото време да използвам token за достъп през платформи, които не поддържат УЕП-а ми?

Коментирай