Как да съхраним финансите си, за да съхранят те нас

Автор: Бранимира Милушева
Главен специалист "Частно банкиране"

Пандемията COVID-19 се превърна в икономически вирус за голяма част от икономиката в света. Извънредното положение разтърси ежедневието ни, отрази се на начина ни на мислене, постави изпитания пред бизнеса и повлия на финансите.

Няма панацея за изход от кризи, но поуките от миналото са тук, за да ни припомнят и „посъветват“ как да продължим, защото ако сме готови за тях, ще овладеем личните си финанси многократно по-успешно.

Финансовите кризи всъщност не са толкова страшни, ако ние подозираме за съществуването им и се подготвяме в добри времена за тях. Те са неизбежни и са част от естествения икономическия цикъл.

 

Как да се справим, ако не сме подготвени?

Запазете спокойствие – за да вземете здравословни, информирани и обмислени финансови решения;

Ограничете разходите си – прегледайте бюджета си и независимо от размера на приходите си, ограничете разходите, като се лишите от „некритични“ покупки;

Адаптирайте се към новите условия – кризата несъмнено създава нови възможности и ражда нови бизнес модели. Уловете вълната и бъдете последователни в посоката.

 

Какво да предприемат подготвените?

Според финансови експерти инвестирането по време на криза е добра възможност за закупуване на апетитни ценни книжа на ниска цена. Оттам идва и често цитираните думи на Уорън Бъфет: „Бъди страхлив, когато другите са алчни и бъди алчен, когато другите са страхливи“.

 

Уроци:

Опитайте се да се поучите от миналото – направете разбор, запомнете и си направете изводи, за да се съхраните при следваща рецесия;

Спестявайте – опитайте се да увеличите „аварийния си фонд“;

Диверсифицирайте – не слагайте „всички яйца в една кошница“. Опитайте се да запазите вашия финансов портфейл разнообразен, като включите в него банкови депозити, ценни книжа, злато, суровини.

По отношение на вашите съществуващи инвестиции, най-добрата стратегия е търпението - на фона на нестабилността на световните финансови пазари, които претърпяха драматичен спад (поради въздействието на корона вируса). Не проверявайте инвестиционния си баланс всяка минута, тъй като това само ще ви направи по-тревожни. Опитът да „победим“ пазара би насърчил повече грешни инвестиционни решения. Потърсете професионални финансови съвети, преди да вземете прибързани решения. Експертите препоръчват да инвестирате последователно, вместо да се опитвате да гадаете кога да „купите ниско“ и „да продадете високо“. Вашият баланс неизбежно ще намалее, когато пазарите спадат и може да е изкушаващо да изтеглите парите си, за да избегнете допълнителни загуби, но това може да означава пропускане на добра възвръщаемост и възможности, когато пазарът се стабилизира. Инвестирането във времето - малко през добрите дни, малко през лошите дни - означава, че ще купувате, когато цените са ниски и когато цените са високи и ще плащате средна цена във времето.

В условията на извънредно положение и/или периоди на кризи, Частно банкиране се превръща в още по-привлекателна услуга, поради редица фактори. Банкирането се осъществява основно дистанционно, клиентите се приемат в отделни помещения, а личният банкер е пръв финансов довереник. Услугата съчетава в себе си високо качество на обслужване, конфиденциалност, лично отношение и преференциални условия по продукти.

Независимо от въздействието на пандемия или друг фактор, преглед на вашите финанси и намирането на начини за подобрение е това, което трябва да направите в периоди на несигурност, защото „Управлението на личните финанси е 80% добри навици и 20% знание какво да правите с тях“.

Коментари

Коментирай