Над 8.8 милиона билета, 10 490 атлета, 204 участващи страни, 39 дисциплини от 26 спорта, една платежна система – Visa. Това са основните факти за Олимпийските игри тази година, които привлякоха погледите на милиони хора по целия свят към една точка – Лондон.

През 2012 г. се навършват 26 години от партньорството между Visa и oлимпийските игри. В ролята си на спонсор компанията изгради и управляваше платежната система на територията на всички олимпийски съоръжения в Лондон. А и извън олимпийското село. Ето защо на много места в английската столица можеше да се плаща само по два начина – с Visa или в брой.

А хората плащат – само седмица след началото на Олимпиадата*  международните гости на Лондон са похарчили 456.9 милиона паунда с Visa, с 8% повече спрямо същия период на 2011 г. По-голямата част от тях са били за покупки в търговската мрежа, услуги и забавления – съответно 27.7%, 19.4% и 14.9%. Посетителите на Лондон са закупили билети за състезанията, пуснати в продажба в последния момент, и пропуски за театрални постановки на стойност 5.3 милиона паунда, което е увеличение със 114%.

Плащанията с Visa могат да се осъществяват по няколко начина. Единият е традиционният – с поставяне на картата в ПОС терминал и въвеждането на ПИН код. Другият е иновативният – с доближаване на безконтактната карта до ПОС терминала. Вече предлагаме този метод в България, като с такива карти можете да плащате в почти 600 търговски обекта в страната. За третия начин не е нужна карта във физическия й смисъл. Всъщност Лондон беше сцената, на която Visa представи масово своята последна иновация, мобилните плащания – мобилният телефон с NFC чип и специална SIM карта се доближава до ПОС терминала и така служи като кредитна или дебитна карта.

Безконтактните плащания – технология от ново поколение

Безконтактните плащания се осъществяват чрез допиране на кредитна или дебитна карта с вграден NFC чип до подходящ ПОС терминал. Чипът обменя информация с устройството и разрешава операцията. Ако сумата на плащането в България е до 50 лв., не се въвежда ПИН код. Плащането на по-големи суми също може да бъде направено безконтактно, но тогава трябва да се въведе ПИН код.

Търговското име на тази вече работеща идея е Visa payWave. В момента у нас тя се предлага благодарение на партньорството ни с Visa Европа. Името (на английски „wave“ означава „вълна“) обединява предимствата на този вид плащане - бързината, удобството и сигурността.

„Просто допирам картата до устройството и плащам – без да губя време да въвеждам ПИН код. Така сутрин, докато вървя към офиса, мога да си купя кафе и вестник, без да пълня джобовете си с монети. Пък и не правя опашка“, разказва Бърнард, който работи в адвокатска кантора в източен Лондон – района, където се намира олимпийското село.

В същото време технологията е сигурна, тъй като плащанията с нея са защитени също както традиционните плащания с въвеждане на ПИН код.

Отиват ли си кешовите плащания?

Много потребители задават въпроса дали иновативните методи на плащане означават края на кешовите плащания. Отговорът на Visa Европа – само бъдещето ще покаже. А то зависи от всички нас и изискванията ни като потребители.

*Данните са за периода 30 юли – 5 август 2012 г. в сравнение със същата седмица на 2011 г.

Яна Ячева

Яна се присъединява към екипа на Fibank през 2008 година като специалист „Общи банкови операции”. След като завършва магистърската си програма в Холандия, Яна отново се връща в голямото семейство на Fibank като специалист „Маркетинг”. Тя се стреми да информира всички клиенти и служители на банката за новини и събития, свързани с Fibank, посредством корпоративния ни вестник – Fibank news. Яна участва и в организирането на събития и отговаря за спонсорските отношения на банката. Професионалните й интереси са в сферата на интерактивния маркетинг, корпоративните комуникации и организацията и провеждането на събития.

Коментари

Коментирай