От Българската народна банка призоваха политиците да ограничат своето публично говорене на тема банки, понеже моментът е крайно неподходящ. От Централната банка призоваха политическите сили да изразят единна позиция в подкрепа на БНБ след утрешните консултации при президента.

Същевременно председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев се обяви срещу банковата истерия и заяви, че няма да изтегли нито личните си спестявания, нито тези на професионалната организация от банките. Заради масовата паника сред обществото екип на БНТ 2 реши да провери какви са нагласите сред някои от представителите на средния и дребния бизнес у нас.

Христо Чепишев работи в сферата на строителството, но се занимава и с ресторантьорство. Всичките му средства са в Първа инвестиционна банка.

“Хората, които се занимават с бизнес, имат по-висока финансова култура и те разбират, че това е извънредна ситуация – глупава и неверна. Най-стабилното нещо, което имаме в държавата, това е банковата система. Нямаме добро здравеопазване, нямаме добра икономика. Ние имаме много хубава природа и много здрава банкова система. Еми никой няма да разреши да се развали банковата система. Страхът е нормално човешко чувство. Но в случая не трябва да се проявява, няма нужда”, коментира Чепишев.

Анита Данчева е финансов директор на голяма верига от оптики. Бизнесът й е тясно свързан с много от услугите на Първа инвестиционна банка, където има и собствени спестявания. Въпреки паниката през последните дни Анита Данчева е на мнение, че няма нужда от притеснения.

“Не мога да разбера защо хората не вярват на това. Колко души им казаха, колко хора излязоха пред медиите и им заявиха – спокойно, вашите влогове са защитени. Не разбирам недоверието на българина. Все пак ние издържахме Световна криза, Европейска криза. Това мисля, че просто не трябва да го допускаме”, заяви Данчева.

Цветан Цеков е предприемач и един от големите земеделски производители у нас. Средствата му са разпределени в няколко банки, сред които и Първа инвестиционна банка. Въпреки това бизнесменът смята, че институциите няма да допуснат дестабилизиране на банковата система у нас.

“Те няма да допуснат една такава голяма банка заради една еуфория да фалира и да затвори врати. Просто има достатъчно ресурс и финансов, и друг, който позволява Законът, за да могат нещата да бъдат стабилизирани и да бъдат вкарани в нормалните темпове. Нормално е човек да се притеснява, нормално е да се мисли, сериозните предприемачи нямат някакви особени притеснения”, коментира Цеков.

Представителите на бизнеса са на мнение, че притеснения за стабилността на банковата система може да има единствено, ако има категорични факти, които да индикират за този проблем.

Вижте цялото видео тук: http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-sofiya/biznesa-t-nyama-pritesneniya-za-stabilnostta-na-bankite

BNT2

Информация: БНТ2

Автор: Димитър Димитров, Оператор: Елвис Янков

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай