Началото на пролетта е удобен момент да се потопите в атмосферата на Централна Европа, като си подарите кратка екскурзия до столиците на Словакия и Австрия. Разбира се, уикендът е крайно недостатъчен да се опознаят Виена и Братислава, затова в рубриката „Пътуване с Fibank“ ще дадем само няколко идеи как за кратко време да се насладите на тези дунавски столици.

Всяко добре организирано пътуване започва с начертаването на маршрута, резервацията на транспорта и настаняването. За последното верен спътник са кредитните карти на Fibank, с които плащанията в интернет са удобни, лесни и сигурни. Следващата стъпка е изборът на местата, които да посетим – тук подборът е наистина труден!

БРАТИСЛАВА

Братислава е най-малката от четирите европейски столици, разположени по бреговете на река Дунав. Градът е и единствената национална столица, граничеща с две независими държави – Австрия и Унгария. Духът на Братислава е младежки, по улиците и заведенията можете да видите много студенти и млади семейства. Може би най-посещаваният обект е Замъкът в Стария град, на словашки език известен като Bratislavsky Hrad. Сградата се откроява над целия град и привлича погледа на туристите. Идеална е за панорамни снимки с изглед към реката, Австрия и при подходящо време – дори Унгария.

Друг акцент в силуета на Братислава са Готическата църква Свети Мартин и Синята църква, използвани в миналото за коронации и сватби на кралското семейство. От Замъка и Свети Мартин със сигурност ще забележите и един от най-противоречивите символи на града – мостът SNP (Словашко народно въстание). Построен по времето на комунистическия режим, мостът е важна транспортна точка, но заради причудливата си форма, наподобяваща НЛО, братиславци и до днес нямат единно мнение дали той заслужава да бъде харесван или не.

Братислава

ВИЕНА

На разстояние малко над 60 километра от Братислава, след неповече от 1 час път с автомобил, автобус или влак, е перлата на Хабсбургската империя – Виена. Тук дори и месец едва ли би стигнал, за да се видят всички културни, исторически паметници и забележителности. Не бива да пропускате Замъка Шьонбрун, императорския дворец Хофбург, двореца Белведере, катедралата „Свети Стефан“ – навсякъде ще усетите авторитета и красотата на няколко епохи и стилове в изкуството и архитектурата. Шедьоври на Барока и Ренесанса дебнат от всяко ъгълче на града. Природата също е допринесла с множеството паркове и градини из цяла Виена. За любителите на забавленията мястото е Пратера, където атракционите са разнообразни, а емблематично е високото 65 метра Виенско колело.

Виена

Неслучайно австрийската столица е едно от най-добрите места за живеене в света – стандартът е висок, има политическа стабилност и ниско ниво на престъпността. Тя е и своеобразна „гастрономическа“ дестинация. Прословутото виенско кафе в комбинация с торта сахер, шницелът с пържени картофи, вурстчетата и бретцелите са идеално допълнение към динамичната туристическа програма.

Емоциите и преживяванията оставяме на Вашето въображение, а ние от Fibank можем да помогнем с подходящите банкови продукти и услуги – информацията за тях е достъпна в наш офис, сайта www.fibank.bg и блога на банката: www.blog.fibank.bg.  

Златко Стоянов

Златко е Мениджър „Корпоративни комуникации”, като се присъединява към екипа на Fibank през 2011 г. в дирекция "Методология". Автор е на статии в корпоративния вестник Fibank NEWS, отразяващи един по-приемлив поглед към сложната банкова терминология. Следи развитието на регулациите и тяхното отражение в дейността на банките. Очаквайте от него разработки, посветени на новостите в банковата сфера.

Коментари

Коментирай