През 2019 година се навършват 30 г. от най-великия миг в историята на българските космически изследвания – принос, чието международно значение е отдавна признато, а той незаслужено остава забравен.

Антон Оруш

Гост-автор

www.sandacite.bg – Българският портал за стара техника

През 1988-1989 г. страната ни активно се включва в международната космическа програма "Фобос", в която участват САЩ, Европейската космическа агенция (ЕКА), СССР и други страни. "Фобос" е най-мащабният многоцелеви космически проект дотогава и предвижда различни изследвания на Марс и спътниците му Деймос и Фобос. 4-степенни ракети носители "Протон К" трябва да изведат 2 безпилотни космически апарата "Фобос 1" и "2", които за 200 денонощия да достигнат Марс и спътниците му Деймос и Фобос. Апаратите ще изследват състава на атмосферата на Марс, плазмата близо до него, повърхността му, а също така ще предават снимки на Фобос по ТВ и ще проучват орбиталното му движение, вътрешния строеж и също повърхността. Предмет на изследване е и Слънцето – изригвания, налягане, гравитация, слънчевият вятър и още много…

България получава 2 важни задачи: 1) да създаде уреди, които да определят елементния и изотопен състав на почвата на Фобос и 2) да изработи апаратура, която не само да извършва спектрометрични изследвания, но и да навигира апаратите "Фобос" – тоест без българската техника те не могат да излетят!

ВСК апарат Фобос

ВСК "Фрегат", снимка на "Фобос" - един от спътниците на Марс

За задача 1 в Астрономическата обсерватория в Кърджали е изработен уредът рефлектрон "Лима-Д", който е с висока надеждност и ресурсен запас. Има черно електропроводящо покритие с електрически регулируеми параметри. "Лима-Д" е с по-високи показатели от зададените, извършва отлично работата си и печели похвала за отличното си качество.

При задача 2 България за първи път отговаря с името си за старта и работата на толкова мащабен проект. От чужбина пристигат тревожни предупредителни писма за международната отговорност, която стои пред страната ни при провал. Тв картината от "Фобос" ще се предава по целия свят и също трябва да се заснеме от българската апаратура, а ако България не я изработи в срок, ще се конфронтира и компрометира пред най-големите космически държави в света.

Навигаторът се нарича "видеоспектрометричен комплекс (ВСК) "Фрегат" и успешната му изработка изисква да се мобилизира научно-техническият потенциал на много звена (напр. военните заводи заради прецизното им производство), но време няма никакво! Работата по уредите върви практически денонощно, а създателите приемат работата като национално дело. Правят се съвещания и пресмятания как 24-те часа да се използват най-ефективно, защото до 15.VІ.1987 ВСК и документацията му трябва да бъдат предадени в Москва.

Надежда дава създаването на опитен образец, който преминава лабораторните изпитания. В него са монтирани най-нови електронни елементи. ВСК има 3 тв камери, система за спектрометриране, за управление на ВСК-то, у-во за запис на видео и вторични токозахранвания... Всичко това е добре, но времето лети, не чака!

Точно на 14.VІ комплексът става готов и е пакетиран в здрави сандъци за транспортиране, но свободен самолет няма! Тогава директорът на Института по космически изследвания към БАН проф. Борис Бонев се обажда на командващия ПВО и ВВС ген.-полк. Любчо Благоев и така в последния момент обикновеният пощенски самолет за Москва е сменен с Ан-24 борд 040, защото големият му резервоар му позволява да прелети разстоянието без кацане.

На самия 15.VІ сутринта самолетът с ВСК на борда си излита от София, а от чужбина никой не звъни и не пита какво става, защото явно не смятат, че българите ще се справят в срок. Като връх на всичко се появяват гръмотевична буря и силен дъжд, а пълзи и лед… Московското летище "Шереметиево" се оказва затворено. Тогава пилотът каца на закритото "Шереметиево 1", проф. Бонев звъни в "Главкосмос" и пита защо никой не посреща делегацията. А когато там разбират, че българите въпреки всичко са успели, възкликват, че това не може да бъде…

Космически апарат Фобос

Космически апарат "Фобос"

И ето че назрява звездният миг на българските космически технологии! 2 бр. готови ВСК са доставени за полета в последния възможен момент и изстреляни в космическите апарати "Фобос 1" и "2". "Фобос 1" аварира поради компютърна грешка (няма общо с българската апаратура), но полетът на стриктно навигирания "2" върви успешно и на 28.II.1989 ВСК "Фрегат" предава към Земята истинска цветна снимка със спътника Фобос на фона на планетата му Марс!

Това веднага е оценено като невероятно важен принос към международното изследване на Космоса. Радостта е невероятна, а престижното и с много висок импакт фактор научно списание "Нейчър" илюстрира със снимката от ВСК "Фрегат" своя брой от 19.Х.1989 г., в който се анализират научните резултати от "Фобос 2". Там пише: "ВСК "Фрегат" изпрати на Земята най-ценна информация“! Това е нашата, българската апаратура! Този звезден миг вече е почти легенда. Името на България се споменава навсякъде с уважение и благодарност и учените от НАСА и ЕКА заслужено признават нашия успех. Допреди 10 г. това бяха най-качествените снимки на Марс и Фобос, с които човечеството разполагаше.

 

 

 

 

 

 

Коментари

Коментирай