Лятото е към края си, почивните дни отминаха и отново нашият екип е на линия в пълен състав. След като си разказахме смешните, веселите и не чак толкова веселите преживявания се оказа, че има някои важни неща, които човек трябва да има предвид когато пътува. Споделянето помежду ни беше полезно, за това сега ще ви дадем 10 кратки съвета, с които да спестите много главоболия при пътуване.

sunny-beach-palm

1. Потвърдете и проверете резервациите си. Всичко е въпрос на няколко телефонни разговора, с които да се убедите, че вашите резервации за хотел, самолетни или други билети са наред и не ви очакват лоши изненади.

2. Подредете кредитните/дебитните карти, с които ще пътувате. Подредете добре всичките банкови карти, които възнамерявате да вземете за вашето пътуване, проверете дали има достатъчна наличност по тях, за да не се окажете неприятно изненадани. Ако имате кредитни/дебитни карти издадени от различни банки и ви се налага да пътувате в чужбина – вземете тези, които имат най-изгодни условия за ползване в чужбина. Таксата при теглене на пари в брой на банкомат в чужбина с дебитна карта издадена от ПИБ е 3 лв.+1% от изтеглената сума.

3. Поръчайте пътнически чекове и валута предварително. Посетете няколко дена преди заминаването си вашата банка, за да поръчате пътнически чекове и ако ще посещавате екзотична държава, поръчайте и закупете известна сума от местната валута предварително от вашата банка, за да не се окажете без пукната пара на място без банкомати. Не оставяйте тази задача за последния момент, защото може да се окаже, че намирането на Виетнамски донг не е лесна задача.

4. Направете си списък със спешни телефонни номера. Не разчитайте само на мобилните си телефони – те се губят, развалят или биват откраднати. Напишете си важните номера на един лист или още по-добре в тефтер, там запишете телефоните на роднини или приятели, на които можете да разчитате, на посолството или консулската служба – ако пътувате в чужбина, на картовия център на вашата банка – ако имате проблем с картите, на застрахователната си компания, на хотела, в който ще отседнете и местният номер за спешна помощ и полиция.

5. Проверете какво ще бъде времето на дестинацията, към която ще пътувате, особено ако е отдалечена. Интернет предлага множество сайтове, като този: www.weather.com. Така ще можете да оптимизирате максимално багажа си.

6. Проверете разписанието. Ако пътувате със самолет или влак се обадете на авиокомпанията или гарата, за да проверите дали вашия полет/влак ще излети/потегли навреме и дали има някакви евентуални забавяния, стачки на летища/гари или други обстоятелства, които могат да развалят пътуването ви.

7. Посетете аптеката. Направете си малка аптечка за спешни случаи с най-важните лекарства, за да можете да реагирате бързо при нужда. Ако пътувате в чужбина, особено на по-отдалечено или екзотично място, проверете дали не се налага да се ваксинирате срещу определени болести. Някои ваксини трябва да бъдат поставени няколко месеца, преди да се посети определеното място, за да може организма да изгради имунитет. Направете си здравна застраховка – така ще си спестите много главоболия, при евентуален инцидент. Използвайте кредитните си карти, за да активирате застраховките към тях. Ако имате кобрандираната карта Visa-vivatel на ПИБ, можете да се възползвате безплатната международна медицинска застраховка, която се активира при използване на картата или роуминг извън страната. Всички кредитни карти на ПИБ, както и Дайнърс Клуб Фърст Лейдни имат безплатната международна медицинска застраховка, които се активират автоматично при използване на картата в чужбина.

8. Подгответе си маршрутите. Когато пътувате на нови места направете малко предварително проучване, за да знаете какво ви очаква. Тук можете да намерите всякаква полезна информация: www.lonelyplanet.com. Проверете дали имате пътна карта, GPS устройство и нужния софтуер, за да го ползвате. Ако сте се запътили към екзотична дестинация може да се окаже, че сателитите не приемат информация за местната инфраструктура, както и че не се продават туристически карти или пътеводители.

9. Екипирайте се предварително. Подгответе предварително фотоапарат, камера и всякаква друга техника, която ще ви е нужна. Проверете какви са контактите на мястото, към което сте се насочили и си вземете адаптер ако ще имате нужда от такъв. Заредете батериите на фотоапарата и камерата си и ако използвате лентов фотоапарат се заредете с ленти предварително.

10. Подгответе се за евентуални загуби. Ако пътувате със самолет, пригответе малка пътна чанта, която да носите със себе си в кабината, в която сложете най-нужните ви вещи, както и някоя резервна дреха и четка и паста за зъби. Ако багажът ви бъде изгубен, ще имате поне някои лични вещи под ръка.

Ние се научихме как да правим пътуванията си по-приятни и по-лесни, като преди това имахме някои забавни не чак толкова пропуски. Ако имате ваши практични правила за пътуване, можете да ги споделите с тук с нас.

Коментари

  1. Много са приятни тези съвети, още един повод да кажа на жената, че като пътува командировка в чужбина и ми се обади по телефона, че е пристигнала е достатъчно да си активира застраховката към виза-пиб-ската карта. А не да ми обяснява, че не ходи на шопинг, а си активира застраховката по картата.

Коментирай