От 8 до 13 август любителите на джаза се събират под открито небе на Международния джаз фестивал в Банско, най-големият летен музикален форум в България. Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по цял свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите. През тази година организаторите очакват над 45 хил. души.Концертите са безплатни за публиката, а организацията се осъществява с помощта на генералния спонсор Fibank и Община Банско.По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на Банско - площад "Никола Вапцаров". През цялата фестивална седмица джаз звучи и през деня, от различни камерни сцени, разположени в големи курортни комплекси и ресторанти.

Jazz2014

Мероприятията провеждани на открита сцена – площад "Н. Вапцаров"1 са с начален час 19.00 ч.

Няколко са основните линии в програмата, които присъстват ежегодно.

От една страна – представяне на историческите корени на джаза.Стандарти, блус, би-боп, суинг, диксиленд. От друга – съвременното лице на „свободната музика". Макар и със съвършено различен характер, етно-стиловете също имат запазено място в афиша на събитието. През годините в Банско са свирили повече от двадесет биг бенда. Освен традиционните участници от Биг бенда на БНР с диригент Янко Миладинов, които обикновено откриват събитието, тук са гостували големите формации на Вили Казасян, Георги Борисов, Ангел Заберски, няколко оркестъра от Германия, сред които IKS Big Band, "Kelag Big Band" от Австрия.

За да можете да се насладите на програмата и тази година, следете актуалната информация на http://banskojazzfest.com, за да планувате максимално добре Вашия престой.

Сред изпълнителите, които ще зарадват публиката с уникални изпълнения са:

JeSantЖеСант – Джеси Коласанте (с артистичното име ЖеСант) е изцяло посветена на музиката и срещите си с публиката. Наскоро младата нюйоркчанка издаде своя дебютен албум, озаглавен „Jessi  Colasante”. Колекцията от песни разкрива нейния невероятен гласов диапазон и разнообразието от стилове, в които творизаедно с групата си – от латино ритмите до фънк и соул, афро-кубински джаз.

Дивоушън е сръбска формация, която изпълнява песни от репертоара на известната английска група Депеш Мод. Основана през 1980 г. в Бразилдън, тя е кръстена на френското модно списание „Депеш Мод” . Стилът в началото на кариерата им е ню уейв с елементи на ню романтик, а през 90-те ги окачествяват като алтернативна рок група.

ChinaMosesЧайна Моузес е талантлив артист с многостранни интереси. Изявява се като вокалист, автор на песни, музикален продуцент, телевизионен и радио водещ. Родена в САЩ, изрества във Франция. От дете е потопена в света на музиката и театъра. Издава първия си сингъл Time (1996) на 16-годишна възраст. Наскоро певицата издаде петия си албум „Crazy Blues”, който е израз на нейната почит към големите дами на блус и соул, от които тя се вдъхновява през годините – освен Дайна Уошингтън, тук са имената на Мами Смит, Лилиан Грийн, Хелън Хюмс, Джанис Джоплин, Ета Джеймс, Дона Съмър и други.

 

 

axel_zwingenbergerАксел Цвингенбергер е добре познат на българската публика. Роден през 1955 г. в Хамбург, Германия, от 19-годишната си възраст пътува по света като истински посланик на буги вуги – дълбок и експресивен клавирен стил, чиито корени са в афро-американска музика от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Буги вуги оказва голямо влияние върху поп музиката и до днес, благодарение на редица забележителни пианисти, сред които Аксел Цвингенбергер има водеща роля.

IiokaИйока е американка с нигерийски корени, певица и автор на поезия. Създател е на групата The Rock by Funk Tribe, с която пее джаз, блус, фънк и госпъл върху свои текстове. Любопитен факт е, че преди това работи като фармацевт. През 2004 г. осъществява своя първи солов албум, озаглавен “Black and Blues”. Започва концертни турнета, появява се в албуми на други артисти, сред които са „The Press Project’s Get Right album” и “Memoirs of the Tempo” на групата “Tempo Valley”. През 2008 г. излиза вторият й албум „Hum The Bass Line”. По същото време прави кавър на хита на U2 “Desire” за компилацията от кавъри на ивестната група, наречена “In The Name of Love: Africa Celebrates U2”.

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

  1. Има ли вероятност да има такива рок инициативи? Ще бъде страхотно :)

Коментирай