И тази година почитателите на джаз музиката ще заделят няколко дни от лятната отпуска, за да посетят най-значимия летен фестивал по родните земи – Международния джаз фестивал в Банско. А традицията повелява на сцената да излязат музиканти от световна величина. Все пак неслучайно джаз фестът, започнал на сцена, скована от дъски и група музиканти ентусиасти, днес събира над 45 000 почитатели на джаз музиката всяка година.

16-ият Международен джаз фестивал традиционно ще се проведе от 8-и до 13-и август, като всички присъстващи ще могат да се насладят на изпълненията на 26 състава и изпълнители безплатно, благодарение на спонсорите на фестивала. А Fibank е горд генерален спонсор вече цели 11 години.

Иви Мендез

Сред акцентите в тазгодишното издание е участието на Иви Мендес, известна още като „бразилската Шаде”, отличаваща се с нежен тембър и пленителната женственост. Белият вокалист с „черен глас”, известен със своите интерпретации на култови джаз парчета, Урош Перич – Пери също ще бъде гост в Банско.

Урош Перич

Впечатляващата прилика на гласа му с този на Рей Чарлз, както и магнетичното му присъствие на сцената със сигурност ще вдигне на крака и публиката в Банско. Любимците на българската публика Васил Петров и Стефка Оникян и тази година ще зарадват феновете си в планинското градче. За първи път на сцената на централния площад в Банско  ще можем да чуем и джаз певицата Мирослава Кацарова, позната ни от радио предаването Swingin ‘n’ Swinging. А това са само една малка част от музикантите, които ще ни забавляват от сърце.

Мирослава Кацарова

Изненадата на това издание на фестивала е, че ще се изнесат 2 уъркшопа и то напълно безплатно. Майсторските класове ще се проведат от Elmhurst College Jazz Band и The Blackout trio от Ню Орлиънс. Те ще споделят опита си със записалите се предварително желаещи.

Така че, ако все още се чудите къде да избягате от летните жеги, ако обичате хубавата музика и джем сешъните до зори, и това лято дестинацията е Банско – там всичко това е съчетано в неповторим синхрон.

Яна Ячева

Яна се присъединява към екипа на Fibank през 2008 година като специалист „Общи банкови операции”. След като завършва магистърската си програма в Холандия, Яна отново се връща в голямото семейство на Fibank като специалист „Маркетинг”. Тя се стреми да информира всички клиенти и служители на банката за новини и събития, свързани с Fibank, посредством корпоративния ни вестник – Fibank news. Яна участва и в организирането на събития и отговаря за спонсорските отношения на банката. Професионалните й интереси са в сферата на интерактивния маркетинг, корпоративните комуникации и организацията и провеждането на събития.

Коментари

Коментирай