Началото на 2009 година отбеляза въздържани икономически и финасови цели от страна на правителството, едрия и среден бизнес. Много граждани и институции се отнасят скептично към „климата”, но това е естествения цикъл на икономиката. Ако вземем предвид житейския опит на хора преживели трудните моменти, бихме погледнали по-розова на света. Те казват: Когато задухат ветровете на промяната, някои хора слагат дървени прегради, а други строят вятърни мелници. От тук идва логичния въпрос: Дали от дървото на преградите стават добри вятърни мелници...?

Да предположим, че предприемем конкретни мерки за опазване на личното финансово, а дори и психологично благосъстояние – до голяма степен нивото на застой зависи от психиката, нагласата и комуникацията между хората...и се замислям да спестявам ли, да инвестирам или цените са толкова ниски покрай кризата, че сега е моментът да пазарувам каквото си искам. След кратки лични размишления стигнах до следните заключения, които дават възможности за спестяване и инвестиции – спестяване в депозити или влогове и в никакъв случай свободен кеш или под дюшека; а за инвестиции - покупка на злато (най-удачно инвестиционно) и/или недвижими имоти (за който има тази възможност).

Не са за пропускане опции като капиталовложение в застрахователни продукти със спестовен характер, облигации, бонове, акции, държавни ценни книжа или както някои азиатци сериозно купуват качествени вина, които с времето не само запазват стойността си, но се очаква тя значително да се повиши. След солиден и дългосрочен обзор на пазара на златото, мисля да се възползвам; а каквото дойде допълнително не бих го оставил на инфлацията за обезценка и стриктно следя богатия избор от депозити, предлагащи всякакви и разновидни условия. Златото винаги е било ценен актив, а в последно време има сериозна тенденция в покачване на стойността му; ако вземем традиционня начин за спестяване чрез влогове, може да си издадем дори дебитна карта с висока лихва, която е аналог на достъп до средства по всяко време. Имам едно на ум за финансовите пазари под формата на различни инструменти – там ще спечелят тези, които „виждат” кой е подценен и вярват в оцеляването на избраната компания. Ако се съмнявате във функционалността на Българската фондова борса, винаги можете да потърсите инвестиции зад граница, но имайте предвид темповете на напредък в развиващите се пазари, когато се установи коя институция стои твърдо на краката си. А остане ли свободен кеш – веднага тръгвам към молове и магазини, за да хвана последните зимни намаления; доста стоки са на цени под доставните им стойности.

Мартин Бояджиев

Коментари

  1. И все пак нещата не са се променили особено от тогава ?!

Коментирай