„Ако трябва да питаш какво е джаз, никога няма да разбереш.” - Луис Армстронг

Ние не успяхме да присъстваме лично, но пък днес имаме гостуващ бъдещ блогър в лицето на Емилия Шехтова, която сподели с нас своите впечатления.

Джаз Фест Банско не изневерява на очакванията и за тринадесета поредна година е събирателна точка на българския и световен джаз елит, отдадени любители и запалени по музиката туристи, дошли да се повеселят в един от най-оживените за града периоди. Първа инвестиционна банка традиционно подкрепя това музикално събитие. Организацията отново беше безупречна, а фестивала откриха дългогодишната джаз солистка Мери Танева и певицата и актриса Деси Тенекеджиева. На сцената звуча мелодичният репертоар на незабравимата Леа Иванова, която въодушеви и настрои публиката на джаз вълната, която като цунами щеше да я залива с все по-голяма сила през следващите дни.

По време на фестивала в светлините на прожекторите попаднаха редица наши изтъкнати джаз изпълнители. Не могат да не се споменат имената на примата на българския джаз Йълдъз Ибрахимова и любимеца джазмен на няколко поколения Милчо Левиев. След 7-годишно отсъствие от българската сцена на 8 август Йълдъз с невероятния си глас разбуди ентусиазираните меломани. Минчо Левиев, въпреки контузията от скорошен инцидент, се справи отлично и представи своето изключително майсторство, както музикално, така и ораторско, на два езика.

Фестивалът доказа отново международния си характер. Освен многобройните чуждестранни даровити изпълнители и музиканти от 13 държави, между които САЩ, Чехия, Египет, Великобритания, из града могат да се срещнат и туристи от няколко националности – вечните гости англичани и гърци, както и учудващо голям брой французи, малко испанци и руснаци.

Любители на джаза се разхождат омагьосани и заредени с положителни емоции от атмосферата на Банско в съчетание с тази на Джаз Феста, обещаващ още много приятни моменти и изненади и занапред.

Сърдечно благодарим на Христо Иванов (@cipisec) за предоставения снимков материал. Попаднахме и на публикацията на Силвия Атипова за фестивала.

Ако и вие сте присъствали, правили снимки и публикували нещо, ще се радваме да го споделите с нас.

Коментари

Коментирай