На 04 октомври 2011 г. в зала „Роял” на хотел Шератон, Първа инвестиционна банка организира семинар на тема „Пазарът на недвижимите имоти и ипотечното кредитиране – тенденции за развитие”.

Семинарът бе открит от г-н Лъчезар Искров, Председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), който благодари на банката за възможността за детайлно представяне на тенденциите за развитие в сектора на недвижимите имоти в България и споделянето на експертно мнение към потребителите. Г-н Искров изказа задоволство от дългогодишното сътрудничество на сдружението с ПИБ, в лицето на която виждат надежден партньор, и обяви сключването на договор за сътрудничество между Fibank и НСНИ.

Г-н Страхил Иванов, Генерален мениджър на „Явлена”, и г-н Младен Митов – Мениджър „Пазарни проучвания и анализи” на агенцията направиха детайлен обзор на пазара на недвижими имоти от 2008 г. до момента, като представиха данни за състоянието на пазара на недвижими имоти в големите градове, тенденциите за развитие в сектора и сравниха ценовите нива на пазара на жилища. Те обобщиха тенденция към намаляване на инвестициите в недвижими имоти, но и забелязване на първи признаци на оживление и ръст в броя на сключените сделки след 2009 г. Г-н Иванов обърна внимание на значението на пазара на недвижимите имоти за стабилността на икономиката и ролята на банките в осигуряване на гъвкаво ипотечно кредитиране. (Презентация на Явлена)

Г-н Георги Павлов, Изпълнителен директор на „Адрес”, представи данни за продажбите според анализаторите на „Адрес”, като сравни и цените на предлаганите имоти за последните 5 години. Той също отбеляза наличието на първи знаци за възстановяване на сектора, съдейки по осъществени сделки. Г-н Павлов обобщи водещите причини за покупката на имот: за задоволяване на основни жилищни нужди (68,42%), при нужда от по-голям апартамент (10,52%), за развиване на бизнес (7,90%), покупка за ползване от роднини (7,86%) и като инвестиция (5,30%). В заключение, той отбеляза, че имотите са достъпни обективно погледнато и че пазарът на недвижими имоти се стабилизира. (Презентация на Адрес)

Г-жа Милка Тодорова, Директор „Банкиране на дребно” в Първа инвестиционна банка, представи изследване на нагласите на потребителите към ипотечните кредити, като обобщи, че по-голяма част от клиентите, които са изтеглили ипотечен кредит, са между 26 и 45 години, с доход от над 1000 лв. Интересна тенденция, която се наблюдава за пръв път на пазара на недвижимите имоти е доближаването на лихвените проценти в евро и лева, както и за пръв път след 2008 г. наличието на лихви под 8%. Според нея се засилва и тенденцията новоотпуснатите кредити през последната година да са в евро. (Презентация на Fibank)

Г-жа Гергана Гераскова, Зам. директор „Банкиране на дребно” в ПИБ, представи актуалните предложения на банката при ипотечните кредити, сред които са жилищен и ипотечен продукт "ПРЕ-имущество” с преференциална фиксирана лихва от 5,5% за първата година, както и новия продукт на Fibank – кредит "Шанс”, който е дългосрочен кредит за закупуване на недвижим имот, който е предложен на публична продан от частен съдебен изпълнител. Кредит „Шанс” се предлага с гратисен период до 3 години, без комисионна за предсрочно погасяване със собствени средства и безплатна застраховка Имот за целия период на отпуснатия кредит, което спестява допълнителни разходи на кредитополучателите.

Модератор на събитието беше г-н Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на „Кредит център”, който сподели своята позиция, че е налице готовност за ипотечно кредитиране от страна на банките и изказа становище, че очаква банките да бъдат все по-гъвкави в предлагането на индивидуални схеми, съобразени с клиентските нужди.

Коментари

  1. Благодаря за статията, която дава ценна информация за потребителите. За участниците на пазара за недвижими имоти това е и инструмент за прогноза за 2012 година. Презентациите на експертите са стегнати и пълноценни.
    Успех на Първа инвестиционна банка!

Коментирай