Станалият традиционен Финансов форум „Иновации“, организиран от Асоциация „Банка на годината“, се проведе на 9 юни в София. Събитието беше хибридно с присъствие на живо само на лекторите и онлайн стрийминг за всички гости. В панела, посветен на иновациите в банковия бизнес, участваха топ мениджърите на водещи български банки и финтех компании. От страна на най-голямата банка с български капитали в дискусията се включи Председателят на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на Fibank г-н Никола Бакалов. Модератор беше г-н Георги Конов, партньор McKinsey Дубай.

Панелът „Четвъртото измерение на финансовия бизнес – време за визионерство и еко системи“ предложи различни гледни точки на експертите във връзка с клиентските предпочитания, пандемията от COVID-19 и влиянието върху бизнеса, тенденциите в разплащанията. Участниците се обединиха около идеята, че банката на бъдещето ще е все по-дигитална, клиентски ориентирана, адаптивна, но и атрактивна за новите поколения. Г-н Никола Бакалов сподели, че промяната от 2020 г. в ежедневието и работната среда неминуемо измени начина и средствата за банкиране.Той допълни, че акселерацията в дигиталните плащания логично води и до промяна на процесите, и нови изисквания към мениджмънта и екипите в банките.

По отношение на мястото на банките във все по-конкурентния пазар на финансови услуги, беше посочено, че банковите мобилни приложения продължават да са в топ 3 на използваните, както и че предимството за банките е в поддръжката от служители на всички клиентски операции. На въпроса за наемането на служители в тази динамична среда, г-н Никола Бакалов изрази мнение, че начинът да спечелиш отдадени служители е да говориш на техния език. В заключение относно 3-те приоритета на банковата индустрия в следващите 5 или 10 години, той посочи, че тя трябва да е „дигитална, улеснена и адаптивна“.

Златко Стоянов

Златко е Мениджър „Корпоративни комуникации”, като се присъединява към екипа на Fibank през 2011 г. в дирекция "Методология". Автор е на статии в корпоративния вестник Fibank NEWS, отразяващи един по-приемлив поглед към сложната банкова терминология. Следи развитието на регулациите и тяхното отражение в дейността на банките. Очаквайте от него разработки, посветени на новостите в банковата сфера.

Коментари

Коментирай