Вече наближава края на летните ваканции и всички се завръщаме отново на работните си места. След като сме прекарвали дните си в активна или пасивна почивка първоначално е малко трудно да си припомним, как да седим цял ден пред компютъра на бюрото... За това избрахме този петък да започнем една нова поредица - ергономията в офиса. Като начало ще споделим с вас няколко полезни съвета при избирането на удобен стол.

Приятно четене и весели събота и неделя!

Ергономия в офиса - как да избираме подходящ стол за работното си място

Мнозина предпочитат подвижните столове на колелца, но за да бъдете сигурни, че избирате наистина стабилен такъв изберете стол с поне 5 „крачета" в основата, тези с 4 са значително по-нестабилни и лесно могат да се преобърнат. Уверете се също, че колелата са стабилно закрепени и лесно се приплъзват.

Подпори за ръце

В ежедневната работа, особено тази на хора, които използват активно компютри, подпорите за ръце на столовете влизат в употреба по правило когато се чете/почива, но никога по време на писане на клавиатура или работа с мишка. В зависимост от това как точно прекарвате вашето време на стола, може да се окаже, че изобщо не ви е нужен такъв с подори за ръцете. Ако все пак решите да си изберете стол с подпори за ръце, се уверете, че те са подвижни, широки, омекотени и удобни. Някои столове позволяват лесно да се махнат или сгънат подпорите за ръце, когато не са в употреба.

Седалката

Удобната седалка трябва да позволява равномерно разпределение на тежестта и удобство при седене. Изберете стол, на чиято седалка при сядане между вашите бедра/ханш оставят поне по 2,5 см от всяка страна до страничните й краища. Дълбочинната на седалката също е важна - трябва да сядате достатъчно удобно, като предната част на седалката не трябва да притиска задната частна коленете. Някои седалки имат заоблен преден край, който оказва по-голям комфорт за коленете, като по този начин не причинява затруднено кръво-обръщение.

При правилен избор на седалка, седящият трябва да се чувства комфортно дори след 30 или 60 минути в стола. Недостатъчната подложка на седалката или неподходящ профил биха могли да доведат не само до дискомфорт, но и до натрупване на умора в ханша и гърба. Подплънката на седалката трябва да бъде изработена от достатъчно качествен материал, за да издържи на трайна деформация при употреба.

Височина на стола

Препоръчително е столът да позволява лесно нагласяне на височината на седалката. Най-добрата въможност е пневматично устройство, което дава възможност за настройване на височината при седнало положение. Приемлив е и вариант, при който тя се регулира механично с въртеливо движение. Който и от двата начина да избрете, най-важното е корекциите да се правят лесно и задължително в седнало положение - не бива да се налага да ставате от стола, само за да промените височината на седалката му.

Облегалката

Облегалката на стола трябва да позволява наклон над 90 градуса, когато се отпуснете на нея. При добрите ергономични столове, облегалката следва движението на седящия когато се наклони назад и после се изправи обратно напред. Опитвайте се да избягвате застопоряването на облегалката в една позиция. Търсете стол, чиято облегалка е достатъчно широка за вашият гръб и не предизвиква напрягане при седеж. Обегалката трябва да бъде и достатъчно висока, за да осигури добра подпора на средната част на гърба (до горната част на плешките).

Повърхност на стола

Съществува голямо разнообразие от повърхности за столове, но най-разпространени са тези от плат и кожа. Съществуват практически препоръки, които следва да имате предвид при избора на подходящия за вас материал. Тапицирията от плат е популярна и осигурява удобство, но лесно се изхабява и зацапва и е трудна за почистване и поддръжка. Платът, също така, абсорбира влагата, а дунапрена, който покрива, е подходяща среда за натрупване на прах и бактерии. Винилените тапицерии са по-издръжливи на замърсяване и по-лесни за почистване.

Платът и винилът са материи, които не "дишат", затова и се затоплят при по-продължително седене. За тези видове тапицерии е характерно и недостатъчното триене при движение, което може да причини неудобство ако носите дрехи от неподходящи метерии.

Коментари

  1. Темата е изключително важна ! Аз се занимавам с производство на ергономичен стол за ПРЕВЕНЦИЯ на гръбначните изкривявания в резултат на т.нар. седящ маратон и неправилната поза на седене. Стола не е уред и не е помощно средство за лекуване на настъпил здравен проблем. Той стартира при децата в училищна възраст и продължава в офисите където човек изкарва значителна часто от живота си. За една средна продължителност на кариера в офис се събират над 100 000 часа седене. Това е социален и здравен проблем. Малко са фирмите които мислят в тази насока за своите служители. Отговор на въпроса - коя е най-добрата поза за седене пред компютъра е - Следващата поза.

  2. @ 4inovnik, Радваме се, че темата Ви е допаднала. Планираме да пуснем още два последователни материала за удобството и ергономията на работното място. Поздрави, Customer support

  3. tazi statia mi haresa mnogo. kak ne mi share6ta na biuroto sled polovin liato surf.
    ne6to drugo na tazi tematika 6te ima li?

Коментирай