Какво представлява root-ване на телефон?

Root-ването (при Android устройства) или iOS jailbreaking (при iOS устройства) позволява използването на superuser права на устройството. След като имате superuser права (su), можете да правите всякакви промени със своето устройство, като например да инсталирате други операционни системи.

Custom ROM е самостоятелна версия на операционна система. Android например е open source. Това означава, че разработчиците могат да вземат версия на операционната система, да я променят, да оптимизират, а след това да предложат всичко това на останалите потребители във вид на custom ROM, който потребителите да инсталират на своите устройство. Някои потребители поставят своето устройство под Overclock (овърклок) – това означава, че процесорът на устройството ще работи по-бързо, отколкото производителят му е задал.  Други го поставят под Underclock (ъндърклок) – това е обратното на овърклокването и означава процесорът да работи по-бавно, което води и до удължаване на живота на батерията след зареждане.

Независимо с каква цел сте взели решението да root-нете вашето устройство, важно е да знаете, че в този случай няма да можете да  използвате екран - грешкаредица приложения, които изискват по-висока степен на сигурност.

От root-нато устройство не могат да се използват приложението Fibank Token и дигиталната карта, неразделна част от приложението My Fibank.

Root-натите устройства губят своята гаранция. Също така, инсталирайки неофициална и неоторизирана версия на операционната система на своето устройство, рискувате да го увредите до такава степен, че то просто да откаже да стартира.

Root-вайки едно устройство, сваляте всички защити, които са му били инсталирани фабрично, а Вашият нов софтуер може да доведе с него и други „помощници“, които да доведат до изтичане на лични данни от устройството.

При  root-нато устройство е възможно и злонамерен хакер да направи известната “Man In The Middle” (MITM) атака и по този начин да разкрие чувствителна вътрешна информация, която би застрашила много по-голям брой потребители, използващи приложението.

Имайте предвид, че при някои по-малко популярни модели телефони, е възможно, въпреки че не сте root-нали Вашето устройство, да Ви изпише на екрана същото съобщение. В този случай се свържете с нас на телефон: 0700 12 777 (денонощно) или ни пишете на е-mail: my.fibank@fibank.bg, като ни предоставите допълнителта информация за номер на грешката, която Ви изписва съобщението и модела на Вашия телефон, за да Ви съдействаме.

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай