Какво ново да очакваме в областта на картовите разплащания и има ли криза в този сектор на банковите услуги - на тази тема поговори журналистката от в-к Дневник Валентина Илиева с Никола Бакалов, директор "Картови разплащания" в ПИБ.

Интервюто засегна въпроса дали картите ще изместят изцяло плащанията в брой. Предмет на разговора бяха и предимствата да ползваш кредитна карта пред това да търсиш поомачкани банкноти и да се надяваш рестото да не е в дребни монети.

Повече за това, за програмите за лоялност, които скоро ще се появят на българския пазар, както и за още интересни факти можете да научите от интервюто във в-к Дневник.

Никола Бакалов ще отговори на вашите въпроси тук. Можете да ни ги зададете и на страницата ни във Facebook или да ги адресирате към @Fibank и @AskFibank в Twitter.

Коментари

  1. Здравейте, г-н Георгиев! Виртуалната кредитна карта е предназначена за разплащания само в Интернет, което я прави атрактивна за по-тесен кръг потребители. Приложенията на "традиционната" кредитна карта не са ограничени само във виртуалното пространство. В момента разработваме други, по-модерни продукти, които още повече ще улеснят и увеличат разплащанията. А по отношение на втория Ви въпрос - нашите банкомати вече обслужват тези плащания. Към момента е инсталирана на около 25% от банкоматите, като до края на септември тази година ще достигнат 45%. През тях можете да заплащате комуналните си сметки, както и да извършвате плащания към други търговци. Услугата не носи името B-Pay и повече за нея можете да научите тук. По отношение на V Pay - основното предимство и разлика с всички останали карти на пазара е липсата на информация върху магнитната лента. Тази карта на практика не може да бъда копирана. За ползване в интернет препоръчваме VISA Electron и кредитните VISA и MasterCard. Поздрави! Никола Бакалов Директор "Картови разплащания"

  2. Интересно интервю. Спомням си, че и преди г-н Бакалов отговаряше на клиентски въпроси. Тогава го бях питал за безконтактните плащания VISA Wave и картите V Pay. Случи се ПИБ да пусне V Pay, без сега да виждам реално предимство спрямо VISA Electron (която е пак с чип) -- дори напротив -- тя не може да се използва в Интернет.

    Въпросът ми е дали в ПИБ обмисляте виртуални карти VISA или MasterCard за плащания в Интернет. Подобни услуги вече се предлагат от ДСК и Пощенска банка.

    Вторият ми въпрос е дали/кога банкоматите на ПИБ ще облсужват B-pay плащания в системата на "Датамакс".

    Благодаря!

Коментирай