Инвестициите на капиталовите пазари претърпяха редица катаклизми през последните 15 години. Едва съвзели се от голямата рецесия през 2009 г., те преминаха през няколко значими последващи кризи – дългова криза в Европа през периода 2010-2012 г., понижение на кредитния рейтинг на САЩ през 2011 г., обезценяване на китайската валута през 2015 г., обявяването на  Брекзит през 2016 г., търговска война между САЩ и Китай през 2018-2019 г., за да се стигне и до ситуация, през която капиталовите пазари не са преминавали до този момент – пандемия и свързаното с него цялостно затваряне на отделни държави за няколко месеца.

В началото на тази година пазарните настроения бяха силно положителни, особено след изпращането на една добра годината от гледна точка на пазарна възвращаемост. Предварителните очаквания сочеха за забавяне на глобалния икономически растеж през първата половина на годината, а през втората се очакваше президентските избори в САЩ да доминират в новините.

От днешна гледна точка е ясно, че всички предварителни прогнози пропаднаха още в края на зимата. Нещо повече, очакванията днес са вече свързани с отчитане на рекордни спадове на брутния вътрешен продукт на големите икономики. Породени от спирането на икономическия живот, цените на суровините спаднаха, а конкретно тези на петрола достигнаха нива, невиждани от десетилетия.

След обявяването на пандемия капиталовите пазари изключително рязко промениха своите настроения. След достигането на рекордни стойности в края на февруари пазарите отчетоха силни спадове, успявайки да реализират печални рекордни за големи спадове, реализирани в кратки срокове. Инвеститорите предприеха панически разпродажби, очакващи силни сътресения в глобалната икономика, съпроводена с ръст на безработицата. Борсовите индекси в САЩ загубиха своите стойности в рамките на дни, изтривайки всички печалби за последните четири години.

Няколко месеца по-късно икономиките по света преминаха в режим на постепенно отваряне, а централните банки и правителства предприеха мащабни мерки за насърчаване на възстановяването. За сравнение мерките на банките и правителствата по време на голямата рецесия от 2008-2009 г. бяха в пъти по-малки размери.

В края на май инвестиционната картина вече изглежда различно. Основните индекси в САЩ отбелязаха два поредни месеца на повишения, като водещият индекс S&P 500 отчете ръст от близо 35% от най-ниската си стойност за годината, маркирана на 23 март. Индексът все още се намира на около 10% под рекордната си стойност от февруари, но това изглежда минимално отклонение на фона на драматичните събития по света, свързани с COVID-19. Силно се представят технологичните компании като Amazon, Microsoft. Не е изненадващо и силното представяне на акциите на Zoom Video Communications, които поскъпват с над 100% от началото на годината. Компаниите от сектора на бързооборотните потребителски стоки и здравеопазване също се представят много добре. Спекулативно се покачиха и цените на компаниите, за които се смята, че първи ще разработят ваксина срещу вируса, като например компанията Moderna Inc с ръст над 150% от март насам.

Мерките на централните банки и правителствата продължават да оказват положително влияние върху капиталовите пазари. Рисковете, обаче, остават. Възстановяването на глобалната икономика може да не се окаже толкова бързо, както предполагат пазарите, а втора вълна на заразата също не е изключена. От друга страна, със затихване на здравната криза, геополитиката отново се насочва към възстановяване на икономическия конфликт между САЩ и Китай в условията на предстоящи президентски избори.

Интерес представлява представянето на договорния фонд Erste Stock Global, който Първа инвестиционна банка дистрибутира в България. Фондът инвестира над 60% от активите си в САЩ и през 2019 г. реализира доходност от над 30%. Подобно и на водещите капиталови пазари, фондът отчете рекордни стойности в края на февруари, последвано от спадовете през март. От най-ниската си стойност от 24 март до края на май, фондът успя да се повиши с близо 28%. Въпреки това, той все още се намира на около 11% от рекордните си стойности от февруари.

От днешна гледна точка движенията на пазарите успяха да потвърдят за пореден път основен принцип пред инвестирането – продажбите в резултат на емоционални панически решения не са най-доброто действие, а инвестициите по време на всеобща паника често се отблагодаряват с добри ръстове.

Влиянието на COVID-19 и най-вече на мерките, предприети срещу неговото ограничаване, ще оказват своето негативно влияние през следващите години, а пазарите ще продължават да бъдат изключително динамични през следващите месеци.

 

Предупреждение към инвеститори: Инвеститорите в дялове на взаимни фондове следва да имат предвид, че стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбите не са гарантирани и инвеститорите поемат риск да не възстановят инвестициите си в пълния им размер. Инвестициите във взаимни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати на фондовете не са свързани с бъдещите им резултати. Инвеститорите следва да се запознаят с проспектите на фондовете преди предприемането на каквито и да е било инвестиции в тях.

 

*Представената публикация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или склоняване към вземане на инвестиционно решение.

 

privatebanking@fibank.bg

 

Петко Вълков

Д-p Πeтĸo Bълĸoв e Директор на дирекция "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка. Πpитeжaвa пoвeчe oт 10-гoдишeн oпит нa ĸaпитaлoвитe пaзapи в oблacттa нa инвecтиции в aĸции нa пyблични ĸoмпaнии. Очаквайте от него интересни анализи за тенденциите на капиталовите пазари и съвети за управление на личните финанси.

Коментари

Коментирай