Често си задаваме въпроса как можем да спестяваме повече. Но в много случаи мисълта остава в съзнанието ни без да предприемем конкретни действия. Истината е, че съвременният маркетинг е много задобрял и вашето поведение за какво харчите парите си се следи особено детайлно в интернет. Там покупките стават най-бързо и най-удобно. Няколко клика и вече сте се сдобили с мечтаната джаджа, дреха или пътуване.

Ще бъде трудно да обобщим какво трябва да включва вашият индивидуален план за спестяване на средства, но тук ще дадем няколко насоки как можете да започнете да спестявате още от днес.

Стъпка 1: Започни да си водиш дневник на ежедневните разходи

Обикновено в ежедневните ни разходи най-голямото перо се оказва обядът и/или вечерята навън. Най-добрият начин да спестите е, ако си приготвяте храната у дома. Така обядът ви ще бъде пресен, с продукти, които предпочитате. Ако все пак нямате време за това и желаете да се социализирате с колегите, най-лесният начин да спестите от това перо е, като имате планиран дневен бюджет за обяд. Фиксирате горната граница и се стараете да не я превишавате.

В ежедневните разходи са и покупките на храна за вкъщи. Някои предпочитат този пазар да се случва веднъж в седмицата и да не губят повече време за това. Този подход е добър, защото спестяваме време, но той може да ни изиграе и лоша шега. Доста често, пазарувайки за цялата седмица, част от продуктите след 5-6 дни не са така свежи, а понякога дори стават негодни за консумация поради изтекъл срок. Замисляли ли сте се колко пари отиват в кошчето само заради това, че пазарувате повече храна, отколко успявате да консумирате?

Перилни и почистващи препарати – може да ви звучи пресилено, но месечно разходите за това перо са доста големи, особено, ако в къщата ви има дете и домашен любимец. Промоциите точно на тези продукти доста често достигат 30% дори 50%. Купувайте ги винаги, когато можете, с отстъпка.

За да следите в реално време направените разходи, можете да използвате мобилно приложение на вашата банка.

Стъпка 2: Имаш ли нужда от всички тези дрехи?

Правилото за дрехите гласи – ако не носиш нещо два сезона поред, спокойно можеш да освободиш място в гардероба си. В наши дни имаме доста варианти какво да правим с ненужните дрехи – да ги дарим, да ги продадем в някой онлайн магазин за дрехи втора употреба, да ги отнесем за рециклиране... Често купуваме дрехите си емоционално, а не рационално. Това важи особено за дамите. Някои от нас предпочитат да пазаруват и онлайн. Възможно е да не направим реална преценка за обема на дрехите, които сме поръчали, и той да се окаже по-голям, отколкото гардеробът ни би събрал. Тогава си казваме – имам нужда от по-голям гардероб, в който да бъде по-подредено и да събирам всички мои дрехи. Все още съм на мнение, че дрехите трябва да се пробват, преди въобще да решим дали ни подхождат и дали ще ги носим. Ако сте ги купили онлайн, сигурно няма да ви се занимава да връщате нещо, което не ви стои толкова добре, колкото сте очаквали. Може пък и да греша и да сте от онези, които винаги се възползват и връщат колетчето с желанието да заменят нещо, което не са одобрили, с друг модел или номер. Е, аз съм от тези, на които не им се занимава с това, и често дрехата се подарява на някого. Това са отново средства, които мога да си спестя. За дрехите и бюджетът имам следното правило – пазарувам дрехи, които са изработени добре и са от качествени материи. Тези дрехи винаги издържат по-дълго време и можете да им се радвате повече. И един съвет за тези, които държат да имат най-актуалното – най-модерното винаги един сезон по-късно е най-ретро и непрепоръчвано от стилисти и дизайнери. Купувайте това, което ви стои добре и ви кара да се усмихвате, не това, което всички смятат за актуално.

Стъпка 3: Разходи за забавление – накъде без тях?

Този бюджет е доста динамичен и зависи от възрастовата група и семейно положение, в които попадате. Дали ще харчите за нощен живот, лунапарк, кино, партита – средствата тук винаги са големи. Най-лесният вариант да се контролирате е, като пресметнете каква част от месечния приход можете да отделяте максимално за това перо.

Стъпка 4: Време е за семейната почивка

Веднъж или няколко пъти годишно почиваме със семейството (най-често планираме седмица на планина и седмица на море). Бюджетът тук винаги е голям, защото заслужаваме една добре прекарана отпуска, в която няма недостижими неща. Все по-често планираме от 3 до 6 месеца предварително. Потърсете предложенията с отстъпки, резервирайте предварително на по-ниски цени.

Стъпка 5: Транспортни разходи

Ако и вие живеете в голям град и разстоянията са по-големи до вашето работно място, вероятно ползвате някакъв транспорт. Тези разходи също могат да бъдат сериозно перо от месечния ви бюджет. Може да не обичате да ходите пеша, но ако разстоянието е до 3 км, а има сериозни задръствания, тогава пеша ще стигате за по-кратко или същото време, за което ще бъдете и с личен или публичен транспорт. Замислете се сериозно и почнете да ходите пеша при хубаво време. Полезно е за вашето здраве да изминавате дневно минимум 3 км. Ще подобрите тонуса си и освен това ще пестите от транспортни разходи. Ако местоработата ви е по-далеч, велосипедът е добър вариант. В големите градове има все повече веломаршрути, възползвайте се. Ако не сте фен на колелото, разстоянието е огромно и не обичате градския транспорт, то тогава сте онези, които всеки ден висят в задръстването, като мен... Но, за да облекчите трафика и за да спестите финанси, говорете с ваши приятели и колеги, които са от вашия район, редувайте се при шофирането на автомобил и пътувайте групово. Пътуването ви винаги ще бъде по-забавно, на по-ниска цена и ще щадите въздуха, което никак не е малко.

Стъпка 6: Спазване на правилото 50/30/20

Според това правило месечният ви бюджет трябва да бъде разпределен по следния начин: 50% за наем/ипотека, други кредити, сметки – битови и други месечни разходи; 30% от бюджета е за забавления, пътешествия, храна и консумативи и 20% са онези, които е добре да заделяте в касичката. Това с 20-те % сигурно е някаква магия 😊 Но истината е, че спазването на всяка една от изброените 6 стъпки, ви приближава все повече до тях. А за какво ще ползвате спестяванията ви и в какво ще ги инвестирате? Сигурни сме, че ще намерите най-подходящото за вас.

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай