international flightВсяка година се наблюдава ръст на пътуващите българи в чужбина. Все по-често сме в странство не само по време на отпуските си, но и поради служебни ангажименти.

Разходите при пътуване могат да бъдат и малки, и големи. На първо място е да определим с какъв бюджет ще разполагаме, за какъв период ще пътуваме и, разбира се, да проучим добре дестинацията.

Ще ви представим няколко полезни съвета как можете да оптимизирате разходите си при пътуване в чужбина, като ще изберем за нашия пример страна от ЕС, с престой до 5 нощувки и пътуване със самолет.

Фиксиран максимален бюджет

Единственият сигурен начин да ви останат някакви средста след пътуването е, като сте планирали конкретен бюджет, който да не надвишавате. Т.е. ще бъде необходимо да направите предварително проучване за средни цени на полета, настаняването, изхранването, транспортните услуги, които ще ползвате в съответната страна, забележителностите, които ще посетите и т.н.

Самолетните билети

Резервирането на самолетни билети месеци преди полета се оказва не най-евтиният вариант. Месеците октомври-февруари са тези, в които най-малко туристи пътуват и следователно поради заниженото търсене, цените са понякога до 50% по-ниски, отколкото през останалата част от годината. (Изключение са Коледно-Новогодишните празници.) Проучване на Skyscanner, най-големият сайт, специализиран в сравняване и търсене онлайн на най-изгодните пътувания в света, показва, че най-добрият период за резервиране на самолетния билет е 7 седмици преди полета. По този начин може да се спестят поне 13% от средната му цена според проучването. В рамките на седмицата също има дни, в които предлаганите цени от авиокомпаниите са по-добри – това са дните сряда и четвъртък. Онлайн резервирането на билети е най-скъпо винаги сутрин, а в следобедните часове е много по-вероятно да попаднете на по-добри оферти. Причината отново е в това, че повечето хора правят резервациите си в началото на работния ден или вечер.

Настаняването

Ако сте се спрели на вариант за настаняване в хотел, вероятно ще прегледате цената за нощувка в сайтове, където в реално време се сравняват предложени цени от различни източници за едно и също място. Такива сайтове са www.trivago.bg, www.hotelscombined.com, www.expedia.com  и други. Обърнете се и директно към самия хотел – възможно е да има някакви промоционални условия и да предложи по-добра оферта за вас, с включени повече бонуси. Сайтове като http://www.booking.com/ също предлагат най-добрите оферти за настаняване, като в тях можете да прочетете отзиви от хора, които вече са били на избраното от вас място и да видите оценката, която има съответния хотел, поставена от потребителите. Не забравяйте и че често подобни компании,  в партньоството с банки, предоставят по-добри условия за клиенти на съответната банка. Съвместната програма на Fibank и Booking.com Ви дава възможност да спестявате 3% от цената за настаняване в България или чужбина всеки път, когато правите резервация в Booking.com  през линка http://www.booking.com/?aid=1146907. Повече можете да научите на сайта на банката ТУК.

Транспортните услуги

В повечето държави от ЕС най-достъпният и евтин транспорт от летището до хотела и в самия град е общественият. В случай че пътувате повече хора и ви се налага да използвате нает автомобил, всяко летище предлага няколко възможности за рент-а-кар компании, с които да се свържете. Предварителната резервация обикновено гарантира по-добри цени. Важно е да отбележим, че за резервирането е необходима кредитна карта. Причината е в това, че минималният кредитен лимит, който се изисква от подобни компании е около 2000 евро. Плащането на място също се случва с кредитна карта, тъй като освен заплатената сума се блокира и допълнителна, която може да варира и обикновено е от порядъка на 1000 евро и нагоре, в зависимост от вида на автомобила и допълнителните застраховки, които сте сключили с компанията. Тук е мястото да отбележим, че технически е възможно да заплатите и с дебитна карта, стига нивата на лимити в чужбина по картата да покриват изискваната сума и, разбира се, съответният търговец да приема картата.

Ако сте притежател на платинена или златна кредитна карта от Fibank, можете да се възползвате от допълнителни преференции. Информирайте се предварително какви са възможностите и условията, които ви дава вашата карта.

travel expenses

Разплащанията

Обмяната на валута за съответната страна в чейндж бюро е най-неизгодният вариант. Съветваме ви да се разплащате директно с карта на ПОС терминал в съответната валута или да изтеглите пари в брой на банкомат. Ако става въпрос за пътуване до страна в ЕС, дори и да нямате средства в брой едва ли това ще ви възпрепятства, но все пак винаги е по-удобно да разполагате с известна сума, предварително обменени средства. Обърнете се към Вашата банка и за тази възможност преди да отпътувате.  Тя винаги ще ви предостави по-добри условия, отколкото чейндж бюро. Преди да тръгнете на път  е важно да си припомните какви са лимитите по вашите карти за теглене от АТМ и плащане на ПОС в чужбина.  В случай че прецените, че лимитите не са достатъчно високи, можете да посетите удобен за вас клон на банката и да заявите промяна по лимита, така че да отговаря на очакваните ви разходи.

Застраховка при пътуване

Туристическата застраховка е предимство, което може да ви спести много неочаквани разходи. Класическата „Помощ при пътуване в чужбина с осигурен асистанс” включва медицински разходи –  спешна помощ, амбулаторно и стационарно лечение, разходи за стоматологична помощ. Освен това могат да се добавят няколко риска, разпределени в модули като злополука, транспорт, правна помощ и др. Застрахователна премия от, да речем, 10 лева може да спести медицински разходи за стотици хиляди евро.

Забележителности

Дори и да пътувате в чужбина по работа, вероятно поне част от свободното време ще го посветите на това да разгледате по-известните забележителности, ако сте за първи път в този град. Проверете на официалните сайтове на съответния музей/забележителност дали няма ден на отворените врати, когато достъпът за всички посетители е безплатен. Друг вариант да спестите средства е, ако си вземете комбиниран билет за няколко забележителности. Резервирането и заплащането предварително онлайн в много случаи също дава до 10% остъпка, а освен това спестявате и време да се редите на опашка за билети.

Надяваме се, че с тези няколко съвета ще Ви бъдем полезни да минимизирате разходите си при пътуване в чужбина. "Човекът е човек тогава, когато е на път." Не спирайте да разширявате кръгозора си.

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай