В портфейла си по всяка вероятност имате поне една дебитна карта. С нея теглите пари на банкомат и плащате в магазини, ресторанти, в интернет. В много от тези случаи кредитната карта ще Ви даде повече предимства. Аз например използвам дебитната си карта основно на банкомат, а с кредитната плащам в интернет и когато пазарувам. Основните причини за това са две.

Едната от тях са бонус точките и програмата Cashback, с които се ползват револвиращите кредитни карти, издавани от Fibank – Visa, MasterCard и Diners Club. Като плащате с кредитната карта, трупате cashback точки - по 1 за всеки 1 похарчен лев. Ако в рамките на шестмесечен период, на каквито е разделена годината при кредитните карти, направите оборот от поне 2000 лв., тези cashback точки се превръщат в левове, които получавате обратно по сметката си. 100 cashback точки в този случай се равняват на 1 лв. по сметката, т.е. ако сте направили оборот от 2200 лв., в края на шестмесечния период ще получите 22 лв. Така лесно можете да покриете таксата годишна поддръжка от 39 лв. при стандартните кредитни карти MasterCard Стандарт и Visa Класик. На подобен принцип, но с по-интересна насоченост е YES, нашата програма за лоялност. В нея участват всички притежатели на кредитните карти MasterCard YES и MasterCard PayPass, както и на дебитната Maestro PayPass. При всяко плащане с тях в партньорски обект от YES трупате бонус точки. При всяко следващо плащане в партньорски обект можете да усвоите натрупаните бонус точки, като ги превърнете в отстъпка.

Другата причина е безлихвеният гратисен период. Имайки кредитна карта, отново можете да се придържате към бюджета, с който разполагате, без да го надхвърляте. Планирайте добре разходите си и вместо да плащате бензина и покупките в магазина с дебитната карта, използвайте кредитната. В края на безлихвения период (до 45 дни за кредитните карти на Fibank) преведете сумата от разплащателната си сметка към сметката на кредитната карта и няма да дължите лихва. Така на практика не влизате в допълнителен разход, трупате бонус точки, а личните Ви средства винаги са на Ваше разположение благодарение на дебитната Ви карта и най-близкия банкомат.

Друго съществено предимство на кредитните карти е безплатната застраховка, която получавате заедно с кредитната си карта. Номерът на Вашата кредитна карта всъщност е и номерът на Вашата безплатна застраховка Помощ при пътуване и Злополука при пътувания в цял свят. Тя се активира с покупката на туристически пакет (или част от него) или с първото плащане с кредитната карта в чужбина. Тази застраховка може да Ви спести или ограничи различни медицински и непредвидени разходи при пътуване. Единственото, което трябва да направите, е при нужда от съдействие да се свържете със застрахотелния агент и той ще помогне с останалото, независимо къде се намирате.

В момента тече и нашата промоция за кредитни карти. Ако от 1 ноември до 1 март си издадете кредитна карта Visa или MasterCard, ще можете да се възползвате от още повече предимства. Издадените през този период основни кредитни карти ще бъдат с намалени наполовина годишна такса и лихва за първите 12 месечни периода от издаването на картата. Наполовина намалена ще е и таксата за теглене на банкомат до 1 ноември 2013 г. – от 3 лв. и  1% от сумата на 1.5 лв. и 0.5% от сумата. Повече за промоцията можете да видите в нашия сайт.

Бонус програмите, безлихвеният гратисен период и безплатната застраховка са само три от отличителните характеристики на кредитните карти, но точно те ги правят наистина подходящи в конкретни ситуации. Освен това с тях можете да спестите разходи (и дори да получите допълнителни средства).

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. zdraveite az sam klient na bankata i ako moje da mi poqsnite malko pove4e dali trqbva da otgovarqm na opredeleni iziskvaniq za da kandidatstvam za kreditna karta blagodarq predvaritelno

    1. Здравейте, г-жо Атанасова! Можете да подадете онлайн искане за кредитна карта още сега, а ние ще се свържем с Вас, за да Ви съобщим дали сте одобрена за издаването на кредитна карта. Ще Ви потърсим и ако ни е необходима повече информация от описаната в искането. Най-важното условие е да сте навършили 18 години. Поздрави и приятен ден!

  2. Предлагам банката да преосмисли изискването за допълнителните кредитни карти към основната, които при сегашните правила трябва да правят отделен оборот от 2000лв, за да участват в програмата Cashback. Логично допълнителните карти се издават на член от семейството, титулярът на основната карта е длъжник по кредитния лимит и съвсем нормално би следвало всички кредитни карти към една сметка да участват в обща Cashback програма. Според мен това ще стимулира кандидатстването за допълнителни кредитни карти в рамките на едно домакинство.

    1. Здравейте, г-н Ангелов! Към този момент всяка кредитна карта участва самостоятелно в Cashback програмата, независимо дали е основна, или допълнителна. Много Ви благодарим за ценното мнение и ще го имаме предвид! С уважение, Екипът на Fibank

Коментирай