Безналичните плащания се увеличават. Тази тенденция е видна от повече от 10 години. Българинът все по-често предпочита да не издува портфейла си с банкноти и монети, а просто да носи обикновена банкова карта. Статистиката на БНБ показва, че за 2016 г. над 5 млрд. лв. са минали през банкови карти. В страната има над 7300 банкомата и над 82 000 ПОС терминални устройства. На фона на тези данни изчезващите банкноти и монети от портфейлите ни изглеждат повече от логично.

Тези данни обаче очертават само една обща рамка на развитие на безналичните плащания, но публично достъпната статистика не дава възможност да се вникне в детайли и да се проследи активността на самите потребители. Миналата година Министерството на финансите задължи всички държавни институции и общини да сложат ПОС терминали, за да гарантират на хората, че разплащанията с хазната ще могат да стават безкасово. Това провокира и Visa България да организират в началото на тази година игра с награди за всички свои картодържатели. Всеки, който плати своите данъци и такси в периода 19 февруари до 29 април 2018 г., има възможност да спечели две специални награди. При плащане с карта Visa на ПОС терминал в съответната общинска институция могат да бъдат спечелени всяка седмица по три мобилни телефона iPhone X. А при плащане онлайн с Visa потребителите се включват автоматично в ежедневно теглене на 10 външни батерии за телефон.

Победителите за първите 2 седмици от промоционалната кампания вече са известни. Данни, които са публикували за тях от Visa, показват, че най-активни в кампанията са картодържателите от Fibank. От общо 216 победители клиенти на банката са 136 човека или 63% са използвали карти Visa издадени от Fibank. Сред останалите 80 победители, най-голям брой са тези на Райфайзенбанк – 26 човека и Юробанк България/Пощенска банка - 9. Данните показват, че високата активност на клиентите на ПИБ се запазва константна, като и през първите три седмици на промоцията техният брой изпреварва съществено клиентите с карти, издадени от други банки.

Печеливши в промоцията на Visa

Източник: www.visabg.com

Промоцията на Visa продължава до 29 април, така че всеки който е пропуснал или все още не е платил своите местни данъци и такси, може да го направи и да спечели награда.

Христо Христов

Христо е Мениджър „Корпоративни комуникации”. Той следи за тенденциите на финансовия пазар, планира, организира и участва активно в провеждането на маркетингови изследвания сред настоящи и потенциални клиенти на банката. Преди да се присъедини към екипа на Fibank, има натрупан значителен опит в ръководството, провеждането и анализа на резултатите от редица маркетингови, икономически и социологически изследвания. Участва като автор в публични анализи и статии в областта на иновациите, информационни и комуникационни технологии и състоянието на икономиката. Личните му интереси са в областта на търговията с ценни книжа. Очаквайте от него интересни анализи за тенденциите на пазара и състоянието на икономиката.

Коментари

  1. Преди седмица пуснах с родител заявка за тийн карта от банка ДСК, и вече съжалявам. Обадих се на колцентъра им за да разбера какви са нужните документи (при Вас за тийн карта на лица 14-18г. е само лична карта) и от там казаха, че е нужна само ЛК. След по-малко от час служителката от клона каза, че иска и акт за раждане (защо?!). Няколко дни по-късно отиваме И с акт за раждане и пускаме заявката, след повече от час и половина чакане на ред. Банковият служител беше усмихнат, и накрая каза, че мога и САМ да получа картата. Днес звъня на колцентъра за да попитам дали картата ми е готова - "готова е, отиди с родител да си я получиш, приятен ден, чао" беше отговора, който получих за по-малко от 10 секунди. Писах имейл в който изисквам служителя при който беше пусната заявката да ми се обади и да ми обясни най-накрая с родител или без мога да получа картата. Не, че майка ми не е съгласна да дойде с мен до клона, но просто не ѝ се чака отново почти 2 часа за работа, която се надявам да не е повече от 5-10 минути.
    Тийн картата ми от Fibank е повече от перфектна, но не може да се зарежда на банкомат, както тези на ДСК. Разбрах, че скоро такива банкомати ще бъдат поставени на клоновете, но реших дотогава да опитам алтернативата - съжалявам за което. :/

    1. Здравейте! Благодарим Ви за обратната връзка. Fibank вече има банкомати в град София, от които е достъпна услугата Cash In (Внасяне в брой по карта на Fibank). В момента услугата е достъпна само за внасяне по кредитна карта, но съвсем скоро ще бъде пусната и за дебитните карти. Ще Ви държим в течение.

Коментирай