Когато пазарувате в интернет, обръщайте внимание в каква валута плащате

Във Facebook и Google+ Ви попитахме дали и колко често използвате кредитните и дебитните си карти за пазаруване онлайн. Както и очаквахме, почти всички отговориха, че пазаруват често в български и международни сайтове. Онлайн търговията е глобален феномен и динамиката, с която се развива, е наистина впечатляваща. Покрай удобството, което не подлежи на оспорване, и мащабите е добре да имаме предвид някои особености. Една от тях, която прави впечатление на нас и на наши клиенти, е, че чуждестранни онлайн търговци и посредници в плащането предлагат да плащаме в собствената си валута. Ще използвам пример, за да илюстрирам последното.

Представете си, че сте си избрали маратонки в американски онлайн магазин и смятате да платите с картата си от Fibank, като използвате услугите на посредник в плащанията с карти онлайн. На последната стъпка посредникът Ви показва каква би била сумата в лева и Ви предлага да платите в лева, тъй като отчита местоположението Ви и съответно коя е местната валута. За целта прилага свой курс щатски долар – български лев. На пръв поглед това е улеснение за Вас, защото Ви показва цената в лева още преди плащането. Добра идея е обаче да обърнете внимание на курса, при който посредникът изчислява цената на маратонките в български лева.

Наблюденията ни са, че често курсовете, при които се прави това превалутиране, са неблагоприятни. Нашата препоръка е да го имате предвид и да обръщате внимание в каква валута плащате и при какъв курс. Възможно е посредникът по подразбиране да Ви предлага да платите в собствената си валута, т.е. в лева. Това ще е отбелязано на екрана, затова просто бъдете наблюдателни.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. tips. Когато си купувате билет България към белия свят от wizzair за 200 лева и изберете опция да платите в евро, от там се опитват да ви вземат около 110 евро. И обратното Ако пътувате само от белия свят към България и билетът ви е 99 евро, ще ви предложат да платите 207 лева. Би ви било по-практично да ползвате местната валута и да се доверите на курса на банката.
    Не ползвайте обмения курс на paypal, а този на вашата банка. Досега винаги това е било в моя полза http://lifehacker.com/5957808/avoid-paypals-high-international-currency-exchange-rates-by-switching-one-little-option

    1. Благодарим за допълнението, Момчил!

Коментирай