През последните години международни термини, описващи социалната отговорност на корпорациите, като: CSR (Corporate Social Responsability) и CC (Corporate Citizenship) навлезнаха все по-широко в речника на българския бизнес.

Ние от Първа инвестиционна банка смело можем да твърдим, че темата не е нова за нас. ПИБ е първата българска банка, която създаде специален фонд за осъществяване на социално-отговорни дейности. През 2005 г. банката с помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) учреди Фонд „Социална отговорност на ПИБ". Вече трета поредна година се реализират проекти в страната, насочени предимно към деца, лишени от родителски грижи, от домове. Ние не сме просто дарители, ние инвестираме в бъдещето на децата на България.

Кратко представяне на дейностите на Фонд „Социална отговорност на ПИБ"

С цел да постигнем максимална ефективност при разпределението на средствата за благотворителност, ПИБ съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи" учредява Фонд „Социална отговорност на ПИБ". Създаването на фонда е прецедент в отношенията между корпоративния български бизнес и нестопанския сектор в България. Средствата за благотворителност се разпределят на проектен принцип с цел постигане на устойчиви резултати.

Какво постигнахме до сега...

Досега в рамките на първите три сесии на Фонда са подкрепени общо 21 проекта с финансиране на обща стойност над 76 000 лв. Различни по своята насоченост, проектите целят създаване на необходимите условия, както и изграждане на умения у децата за по-независим живот след напускането на домовете.

През 2007 г. бяха реализирани 9 проекта, насочени към възпитаници на различни домове в страната, като децата придобиха умения в областта на готварството, фризьорството, обучение в колоездене и др. Голямя част от децата вече работят в сферата на услугите, прилагайки придобитите умения в реалния живот след като напуснат домовете.

През 2007 г. Първа инвестиционна банка стартира и серия от проекти, насочени към библиотечното дело в страната. ПИБ финансира разнообразни дейности като реконструкция на училищни библиотеки, закупуване на книги, изграждане на нови библиотечни центрове и др.

Какво ни предстои още...

През настоящата 2008 г. предстои реализирането на 5 проекта. Те отново са насочени към децата, лишени от родителски грижи от домовете в градовете Бургас, Исперих, Пловдив, София и с. Широка Лъка.

Всички социалните дейности на Първа инвестиционна банка за 2007г. и 2008г. са представени в книга. Книгата ще бъде разпространена до всички клонове и офиси на ПИБ в страната. Всеки клиент ще може да си вземе издание, в което ще открие представяне на социалните дейности на ПИБ.

Ще се радваме да споделите идеи и впечетления. Нека заедно работим за бъдещето на децата си!

Книгата с резултатите от корпоративното дарителство на ПИБ в pdf формат можете да видите тук.

Коментари

  1. [...] на Банката, чийто ресор са проектите свързани със социалната отговорност на [...]

  2. Здравейте, Всяка есен фонд „Социална отговорност” на ПИБ обявава конкурс за проекти. Той е отворен за всички, които искат да кандидатстват. Проектите се набират във Фондация „Работилница за граждански инициативи”, след което се оценяват от независима комисия по предварително обявени критерии. Последната фаза на оценка и одобряване е от екип на Първа инвестиционна банка. Моля да се свържете с Илияна Николова, директор на ФРГИ, на тел: 954 98 47, за да осъществите предварителен контакт и по-късно да се включите с проект. С пожелание за успешен ден, Екип на ПИБ

  3. Радвам се че не се сещате за децата само по Коледа! Прекрасна инициатива. Тъй като се занимавам с такъв вид дейност бих искал, ако може да разбера как се избират проектите и може ли външна организация да кандидатства за обобреноие на финансиране на проект? Поздрави и продължавайте все така!!!

  4. Скъпа ПИБ,
    Много ми харесва вашата инициатива - банките трябва да дадат нещо на това общество - а вие сте избрали добра кауза, въпреки, че ми е мъчно за възрастните хора - на тях никой не помага. Хубаво е да помислите в тази насока!

Коментирай