Да пишем на тази тема се налага от само себе си под влияние на актуалните събития. Българската техника ни е дала много неща, но в днешните дни се сетихме за едно отдавна забравено нейно изделие.

Антон Оруш

Гост-автор

www.sandacite.bg – Българският портал за стара техника

През 1970 г. военният Завод за дихателна апаратура ,,Хо Ши Мин“ в Дупница започва да произвежда специална респираторна маска с отговорното предназначение да предпазва дихателните пътища на хората от фини прахови частици, радиоактивен прах и аерозоли. (Аерозолът е система от разтворени в газова среда микроскопични частици – твърди вещества или течности.) Тези вещества могат да бъдат използвани срещу гражданите по време на потенциален военен конфликт, но военната маска МР-70 трябва да ни защити от вредните въздействия. Да кажем отсега обаче: такава маска НЕ предпазва от пàри на отровни вещества – за тази цел си има противогази.

А как забравените маски МР-70 отново станаха актуални?

Още на 11 март 2020 г., преди въвеждането на извънредното положение в България, Институтът по отбрана към Военното министерство представи тези маски и пред медиите беше демонстрирано как се носят. Малко по-късно голямо количество чисто нови и никога неразпечатвани такива респиратори бяха изтеглени от Държавния военновременен резерв на България. Освен в инфекциозните отделения на болниците, те бяха раздадени срещу подпис за ползване и на всички служители на Столичния градски авто- и електротранспорт. Ако искате да видите как изглежда човек с такава маска, най-лесно е да посетите някой от гаражите на софийския градски транспорт – работещите там ползват МР-ките ежедневно.

Сега да разгледаме по-подробно и какво съдържа респираторната маска. Тя се състои от гумена полумаска за долната част на лицето, два клапана за издишване (малките бели пластмасови кръгове) и най-важното – две филтърни кутии (големите зелени кръгове с пластмасовата решетка).

Маска

 

Респираторът се поставя на лицето така, че гумената полумаска плътно и добре да покрие брадата и лицето.

маска

В задната част на полумаската през две пластмасови халки минава кожена лента, с която МР-70 се закрепва на лицето – лентата се пристягат към главата, като едната част минава над ушите, а другата под тях.

маска МP-70

Филтрите срещу прахови частици и аерозоли представляват кръгли парчета от два слоя тензух или американ, а между тях слой памук, което всъщност е противопраховият елемент:

за маска - филтър

Ето тензуха и отблизо:

тензух за филтър - маски

Най-важното при МР-70 е, че филтрите са сменяеми, както при противогазите. Това е обяснимо – след като известно време се използва, филтърът се запълва с мръсотия, застанала на ,,входа му“, и трябва да се смени с нов. Замяна със сигурност трябва да направим след евентуално радиоактивно заразяване на филтъра, а също и когато носещият маската усети затруднение при дишане. А за да сменим филтъра, трябва да разглобим пластмасовата част на маската отвън, да извадим стария ,,консуматив“ (двата платнени слоя  + памука), да сложим новия и отново да прихлупим добре решетката – така, че да обхване равномерно филтъра.

маска MP-70

Горе най-вляво виждаме един до друг трите слоя на стар, замърсен филтър. Когато и резервните филтри свършат, всеки може да си направи сам вкъщи от тензух и памук.

Важно е да знаем, че респираторът защитава добре срещу вредните вещества само ако маската плътно прилепва към лицето, а в ,,мирно време“ се съхранява правилно. За да се запази гумата максимално добре, при прибиране в торбичката първо обработете маската с талк, после я приберете в найлоновата торбичка и я съхранявайте на температури между +5 и +20 градуса.

Това е старата военна маска, която 50 години след създаването си излиза от забравата и все още е достатъчно силна, за да ни пази от гадния коронавирус.

Затова ви препоръчваме да продължавате да следите нашите статии за стари и хубави български техники, които публикуваме във вестник FibankNEWS и в блога – тези четива са не само интересни, но и много полезни!

Коментари

Коментирай