В интервю за Human Capital Милка Тодорова, Директор "Банкиране на дребно" във Fibank, говори за ползите от ипотечните кредити, за изключително ниските цени на имотите в момента и тенденции в развитието на пазара на ипотечното кредитиране

Милка Тодорова е магистър по икономика – специалност „Индустриален мениджмънт”. От началото на кариерата си през 1987 г. е работила само в банковия сектор. Кариерата й стартира в БНБ през 1991 г. По-късно се премества в ТБ Биохим, а от 1995 г. е на работа в Първа инвестиционна банка. До април 2007 г. се занимава с корпоративно кредитиране, а от тогава до сега е директор на дирекция „Банкиране на дребно“ в ПИБ.

- Госпожо Тодорова, оптимист ли сте за развитието на пазара на ипотечното кредитиране в България?

- Да, оптимист съм, умерен, но оптимист. Наблюдаваме една плавна тенденция на увеличаване нa броя ипотечни кредити, както и положителна нагласа от страна на клиентите към ипотечните кредити, която в момента обаче е по-малка от нагласите на банките. Според мен в момента банките имат по-голяма нагласа да отпускат ипотечни кредити.

- Какъв е профилът на хората, които сега избират да си закупят жилище чрез ипотечен кредит?

- Най-често това са млади семейства или партньори, които живеят на семейни начала. Клиентите вземат ипотечен кредит за покупка на имот за лично ползване, да разширят жилищната си площ или да закупят първото си жилище. През последните месеци виждаме засилен интерес към еднофамилните къщи, нещо, което не бяхме наблюдавали през последните две години, но очевидно и в този сегмент има раздвижване. Клиенти с по-големи семейства, с малки деца търсят да закупят самостоятелни къщи. Те в момента са на много достъпни цени, по-достъпни от преди няколко години.

- Какъв трябва да е средният доход на семейство, за да му отпуснете ипотечен кредит?

- Средният доход на семейство трябва да бъде минимум 1500 лв., за да може спокойно без съществени притеснения за бъдещето си да си позволи нормален среден имот - среден, говоря според стандартите – около 75 кв. м. имот, и да не се чувстват притеснени от евентуални сътресения. Желателно е и двамата да имат някакви доходи, за да са сигурни, че каквото и да се случи, имат някакви резерви. Забелязваме, че в момента хора с по-ниски доходи също може да получат кредити. Това е така поради по-ниските цени на имотите. Имотите с кредит сега стават по-достъпни.

- Споменахте, че има лек спад в лихвените проценти по ипотечните кредити?

- Смятам, че в следващите няколко месеца спадът на лихвите ще продължи, макар и много плавно, но спадът ще остане траен, като в момента лихвите са по-ниски от предкризисните нива. Предполагам, че тази тенденция ще се запази, защото банките имат желание да кредитират ипотечно и трябва да убедят и клиентите си да ползват ипотечни кредити.

- Вие имате ли ипотечен кредит?

- Да, имам ипотечен кредит. Наскоро закупих имот – двустайно жилище, както повечето клиенти. Кредитът не ме притеснява, той е при добри условия. Нямам притеснения и се радвам на жилището, в което живея, и препоръчвам на всеки при покупка на жилище да прибегне към услугите на банка.

- Защо избрахте този вариант лично за себе си?

- Трудно е човек да събере голяма сума пари накуп, дори и да е с добри доходи. Закупуването на жилище не се случва всеки ден. Случва се един, два, максимум три пъти в живота, може би. По-добре човек да изтегли кредит и да купи имота сега, да го ползва и да избере този, който е най-подходящ за него, без да прави компромис със средствата, с които разполага.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

Коментирай