Лятото е чудесен сезон за повече срещи с приятели, коктейли, пътешествия и... книги. Какъв по-лесен начин да се пренесем на непознато място, а защо не и в друго време.

Подбрала съм няколко заглавия, които могат да Ви правят добра компания по време на пътуване в самолета, влака, или пък на някой пясъчен плаж.

Книжни летни предложения - Цирцея

 21 урока за 21-ви век от Ювал Ноа Харари е книга за настоящето. В Sapiens авторът изследва нашето минало, в Homo Deus поглежда към нашето бъдеще. Харари е един от най-популярните новатори мислители в наши дни. Изнася лекции на събития в космополитни градове по целия свят. В Youtube можете да откриете много от най-интересните му участия през последните години. Сред най-неотложните въпроси, които разглежда в  21 урока за 21-ви век“, са: Как компютрите и роботите променят смисъла на това да бъдеш човек?; Как да се справим с епидемията от фалшиви новини?; Имат ли все още значение нациите и религиите?; На какво да учим децата си?; Как ще изглежда бъдещата работна сила и как трябва да се подготвим за нея? Книгата представлява визионерско проучване по най-належащите въпроси на деня в момент, когато навлизаме в неизследваната територия на бъдещето. Харари ни подтиква да разсъждаваме за ценностите, смисъла на живота и личния ни принос в един шумен и несигурен свят.

 

Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе е идеална книга за лятото. Ребека Рейзин е автор и на „Малката книжарничка край Сена“, и „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула“. Сюжетът е лек и неангажиращ и е идеално четиво, дори да сте на по-шумно място, например на брега на морето. Главната героиня – Дел, владее умение, близко до магията – да създава вълшебни нови аромати, да улавя сладостта на света и на емоциите в нови докосващи ухания. И за разлика от много други парфюмеристи по света, тя е почти самоука, защото този занаят ѝ е предаден от нейната баба като ценно семейно наследство. Сега обаче баба ѝ вече я няма, сестра ѝ е поела по различен път, а мечтата им за общ парфюмериен бизнес в Ню Йорк вече не е актуална. Затова Дел напуска родното си градче и се отправя на най-голямото приключение на живота си – елитна надпревара, организирана от Leclére Parfumerie, обвита в мистерия свръхскъпа марка парфюми с единствен уникален магазин в близост до „Шанз-Елизе” в града на любовта Париж.

 

Ако сте фен на фентъзито и вече сте прочели цялото творчество на Тери Пратчет, последните два сборника с негови разкази, излезли на български, са наистина подходящи за лятно четиво. Примигване на екрана“ излезе в края на 2018 година, а през май на пазара се появи и „Клавиатурна грешка“.

Примигване на екрана. Тери Пратчет„Примигване на екрана“ проследява развитието на Тери Пратчет от първия му разказ, Клавиатурна грешка. Тери Пратчетпрез опитите в научната фантастика и разнообразните литературни експерименти, до създаването на неговата най-популярна поредица – Светът на диска. Този сборник с кратки произведения ще ви срещне както с обичани и добре познати герои като Леля Ог, Ефрейтор Керът, Лорд Ветинари и разбира се, Смърт, така и с герои и цели светове, които незаслужено са останали забравени и пренебрегнати.

За „Клавиатурна грешка“ самият  Тери Пратчет казва: „В ръцете си държите книга с думи, които отразяват цялата ми кариера.“

За книжарниците, драконите, писмата от феновете, сандвичите, инструментите на занаята. За учебните дни, разранените колене, първата работа, тамяна, роботите християни и любимите книги. За болестта на Алцхаймер, кампаниите, противоречията и правото на достоен завършек. И най-вече за опитите да направиш много неща малко по-добри – дали на бялата страница, или в живота отвън, на улицата.

Креативен отбор. Кен КосиендаВ Креативен отбор за първи път един от малцината гении и преки създатели на легендарния софтуер на компанията - Кен Косиенда - разказва от първо лице как са създадени iPhone, iPad, браузъра Safari, как са протичали срещите със Стив Джобс и останалите ръководители на компанията. „Креативен отбор” е книга за въображението и умението, впрегнати в преследване на съвършенството. Това е история за изкуството на програмирането, но също така и за изкуството на човешкото въображение. В процеса на креативния отбор се сливат вдъхновение, сътрудничество, знания, вкус и емпатия, които в синхрон помагат да се преодолеят всяка криза и препятствие. Иновацията се ражда точно по този начин – и Косиенда отхвърля твърдението, че успехът е 1% вдъхновение и 99% труд. Всъщност трудът е много повече.

 

 

Цирцея от Маделин Милър е определяна от критиците като брилянтен съвременен прочит на легендата за едноименната богиня, който успява да бъде едновременно епичен и интимен в своя обхват, отдавайки друга роля на най-известната женска фигура от „Одисея“. През 2018-та година книгата получи множество международни признания. В дома на Хелиос, бога на Слънцето и най-могъщия сред титаните, се ражда дъщеря. Цирцея е необикновено дете – не е могъща като баща си, нито порочно съблазнителна като майка си, заради което е презряна и отхвърлена от семейството си. Изолирана от своите, тя се обръща към смъртните и скоро разкрива, че всъщност притежава голяма сила – силата на магьосничеството. Ужасен от способностите ѝ, Зевс я запраща на самотния остров Еея, където Цирцея черпи сила от природата и развива силите си. Съдбата ѝ се преплита с тази на много от известните митологични фигури – вестоносеца на боговете Хермес, майстора Дедал, Минотавъра и разбира се, лукавия Одисей.

Кратки отговори на големи въпроси. Стивън ХокингАко още не сте прочели последната книга на Стивън Хокинг - Кратки отговори на големите въпроси, със сигурност е перфектният момент да я влючите в плановете си за лятото.

Ученият дава своя отговор на някой от най-екзистенциалните въпроси: Има ли Бог?; Как е започнало всичко?; Можем ли да предсказваме бъдещето?; Има ли друг разумен живот във Вселената?; Ще стане ли изкуственият интелект по-умен от нас?; Възможно ли е пътуването във времето?; Трябва ли да колонизираме космоса?; Ще оцелеем ли на Земята?

Книгата е личен поглед на Хокинг към предизвикателствата, пред които сме изправени като раса, и разкрива какво е възможното бъдеще за нашата планета.

 

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай