„Да се разхождаш свободно, а единственото нещо, което носиш със себе си, да е мобилният ти телефон.“

 

Светлин Желев,

Главен редактор на Kaldata.com

Светлин Желев, Главен редактор Kaldata.comТой вече е предметът от ежедневието, без който повечето от нас не могат. С него бе свързана и моята технологична мечта, още преди много години, когато кредитните карти в България бяха по-скоро екзотика, а за плащания през мобилен телефон можеше да се прочете най-много в някоя книга с фантастика.

През последните години, ние технологичните журналисти, отразявахме поредната премиера на нов по-мощен компютър, нова игрова конзола или мобилен телефон, благодарение на усилията на много финтех компании като Mastercard – един ден бъдещето просто стана реалност.

Днес в България човек напълно свободно може да остави всичките си пари в банката, всички карти, които има вкъщи и да изкара цял ден навън, а защо не и повече, само с мобилен телефон в джоба. Вече всичко е в него – дори и възможността за разплащане.

Независимо дали желаеш да си купиш нов телевизор и домашно кино, или просто искаш да се почерпиш с приятел на по бира – разплащането може да стане само с едно доближаване на мобилния ти телефон до ПОС терминала.

Къде сме ние?

Това вече е реалност. Напълно възможна и много лесна за реализация. Възползват ли се от нея хората достатъчно? Това е друг въпрос. Личното ми мнение е, че все още има много какво да се желае, за да може да се „класираме“ като част от т. нар. early adopters.

Немалко хора подхождат с недоверие, притесняват се за сигурността, подлагат на съмнение дори удобството. Факт е обаче, че може би са единици хората, пробвали този начин на разплащане веднъж и отказали се от него.

И макар личното ми мнение да е субективно, различни проучвания показват, че все повече българи възприемат безконтактните разплащания, включително тези, направени с мобилен телефон, като нещо страхотно.

Благодарение на мобилните портфейли, като този вграден в приложението My Fibank, работещ чрез технологията NFC (Near Field Communication), с която вече работят близо 90% от POS терминалите в България, всеки може да се възползва от това да стане част от „бъдещето“. Онова бъдеще, за което много от нас си мечтаеха преди време.

Реалността и очакванията

Проучване на Mastercard наскоро показа, че цели три четвърти от младите притежатели на карти в България (на възраст между 18 и 24 години) искат да започнат да плащат през мобилния си телефон.

И въпреки, че имах някои съмнения, оказа се че хората все още ползват телефона си предимно за разговори (96%). На голяма популярност се радва достъпът до социални мрежи (77.1%), сърфирането в интернет (71.9%) и разбира се – текстовите разговори през различни приложения. Къде обаче тук са разплащанията? Според мен тяхното време идва.

Същото проучване показва, че потребителите са увеличили желанието си на годишна база да плащат през мобилен телефон, като половината от тях искат да използват смартфона си докато пазаруват в супермаркети, 40% биха желали да плащат битовите си сметки директно през своя смартфон, а 27,3% биха използвали подобно плащане, дори за да купуват дрехи. С това перспективите не се изчерпват и всеки пети потребител има желание да плаща мобилно сметките си в ресторанти, кафенета и барове, както и при ползването на обществения транспорт.

Моето приложение, моята банка

Приложението на Fibank на практика бе първото, което през 2016 г. предложи в България дигитален портфейл. Всяко физическо лице с лекота може да си издаде дигитална карта Mastercard, с която да започне да прави плащания директно през своя мобилен телефон. Ползвам приложението повече от две години и са десетки случаите, в които единствените пари, които съм носил, са били именно тези в моя мобилен телефон.

От една страна е много удобно да не носиш картите в портфейла си, а от друга е още по-приятно просто да го оставиш някъде. Единственото, от което имаш нужда, е мобилният ти телефон. И той да има батерия, разбира се. Всяка една разходка в парка, ходене на плаж през лятото и карането на ски през зимата, вече се случва по доста по-приятен начин. Промениха се навиците ми и при пазаруване. От доста разпилян човек, който често не помнеше къде е похарчил, или загубил парите си, бързо и лесно се превърнах в човек, водещ пълна отчетност. Само с няколко клика в приложението.

Открай време мобилното приложение My Fibank е мой верен спътник в ежедневието, независимо дали пътувам, или върша ежедневните си задължения. С негова помощ мога бързо и лесно да проверявам наличностите по сметките и депозитите си, но и да превеждам пари. Всичко става за секунди.

Тук именно е и мястото, от което можете да стартирате използването на своята "Дигитална карта", с която става безконтактното плащане. Активацията е изключително лесна и ако вече имате активно банкиране, можете лесно да преминете към удобния вид плащане.

Приложението има още редица полезни неща като новини и валутни курсове, но едно от най-изгодните неща за мен е възможността за плащане на всички битови сметки за моя дом - отново с по един клик и за няколко секунди. Без опашки и чакане, без излишно губене на време и ресто в стотинки. Не е за подценяване и лесното откриване на всички клонове и банкомати на Fibank, защото колкото и да сме дигитални, понякога ни се налага да свършим нещо и офлайн.

Сигурността

Една много важна подробност е сигурността при използването на пари по този начин. Макар и като потребител да не усетих разликата в удобството на ползване, базираното в началото на облачното решение на Mastercard – MCBP (Mastercard Cloud Based Platform) приложение,  впоследствие се интегрира с по-усъвършенстваната версия MDES (Mastercard Enablement Service).

Това е същата технология, която се използва и при Apple Pay, Samsung Pay и  Google Pay. На пракитка тя добавя много ключов компонент – токенизация на картите или скриването на данните им зад специален код, който е уникален за всяка пластика и устройство. Това повишава защитеността на информацията и трансакциите.

Вече няма опасност да загубя парите си, няма опасност да загубя картите си, от които някой да се възползва бързо, прочитайки номерата им и данните от тях. С използването на мобилен портфейл картата ми не е активна постоянно, номерът ѝ не се вижда, а за да се стигне до нея изобщо, трябва някой да отключи телефона ми, и все пак да знае и пин кода. Това определено са доста повече пречки и сигурността се повишава в пъти.

Бързо и удобно

Същевременно, за да платя на касата в магазин да речем, ми трябват само няколко секунди да отключа телефона си с пръстов отпечатък и да избера плащане с виртуалната си карта. Това прави всичко лесно, удобно и сигурно.

Поне за мен  това гарантира бъдещето на този вид разплащания… Поне докато по някакъв начин не се намери нещо, което да е по-често в ръцете ни от смартфон.

 

 

Коментари

Коментирай