Това сподели Владимир Икономов – директор „Дигитално банкиране“ във Fibank, във форума Banking Today

 

Владимир Икономов – директор „Дигитално банкиране“ във Fibank, взе участие в престижния форум Banking Today, организиран от Investor.bg, на 25 април в София. Събитието събра на едно място представители на банковия сектор  и финансовата индустрия, на бизнеса, консултанти, CFO мениджъри на големи компании, представители на регулаторните рамки, fintech компании.

Г-н Икономов участва във втория панел на събитието – „Финансови иновации 2025 г.“. Заедно с: доц. д-р Боряна Пелова, Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Мартин Матеев, Nula.bg,  Велко Каменов, Access Finance, MFG и модератора Георги Пенев от IRIS Solutions говориха за: финтех, иновации и иновативни продукти, силата на AI, киберсигурност и регтех.

Владимир Икономов:

Тенденцията на увеличаващото се значение на дигиталното банкиране сред клиентите на Fibank може да се обясни с удобството, което то предоставя, както и с постоянното развитие, внедряване и подобряване на предоставените услуги и продукти в сферата на финансите. Освен това клиентите на нашата банка ценят по-голямата сигурност и по-бързия достъп до информация, които дигиталните финансови услуги предлагат. Виждаме устойчив ръст в използването на мобилното банкиране сред нашите клиенти, което ясно демонстрира нарастващия интерес и значимост на дигиталните финансови решения за нашата клиентска база.

Технологии като изкуствен интелект, машинно обучение и автоматизация играят ключова роля в процеса на модернизация. Те позволяват на банките да подобрят процесите си за обработка на данни и трансакции, да предоставят по-бързо и по-точно обслужване на клиентите, и да предлагат персонализирани финансови решения. Fibank използва различни технологии, базирани на изкуствен интелект. Съвсем наскоро получихме престижна награда за иновации при въвеждането на генеративен изкуствен интелект (GenAI) в ежегодните международни награди за най-добри практики при използването на технологични решения във финансовата индустрия - Celent Model Bank. Проектът, за който банката получи високото международно признание, е въвеждането на интелигентен виртуален асистент (IVA), базиран на генеративен изкуствен интелект (GenAI). Проектът е разработен и внедрен в партньорство с пионера в тази област - Ablera.

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай