През 2016 г. се навършват точно 140 г. от  Априлското въстание

БНБ пусна в обръщение нова възпоменателна монета, посветена на годишнината от Априлското въстание. Монетата можете да намерите на касите в клоновете на Първа инвестиционна банка в цялата страна.

На лицевата страна на сребърната монета в горната част е изобразен Поибренският кръст с надпис околовръст „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“; в долната част надписът „10 ЛЕВА“ е разделен с емблемата на БНБ (с годината „1879“ върху лентата), а под него е годината на емисията „2016“.

На обратната страна на монетата е изобразена Хвърковатата чета на Бенковски върху контурно изписаната година „1876“ с надпис околовръст „140 години от Априлското въстание“.

Untitled

Илюстрацията е част от информационната брошура, издадена от БНБ по повод емитирането на монетата.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Емисия 2016 г.

Номинална стойност 10 лева

Метал, проба Ag 925/1000

Качество мат-гланц, висше

Тегло 23.33 г Диаметър 38.61 мм

Гурт гладък

Тираж 3000

Отсечена в Монетен двор ЕАД

Художествен проект Елена Тодорова и Тодор Тодоров

Цена: 66 лв.

 

 

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

  1. Възможна ли е доставка на тази монета с куриер до частен Клиент! (с наложен платеж)

    1. Здравейте, г-н Георгиев. Благодарим Ви за проявения интерес. За съжаление тази монета вече е изчерпана и няма възможност да бъде закупена от Fibank. Желаем Ви успешен ден!

Коментирай