Обновете своята жилищна сграда със „Зелен кредит за дома” от FibankВсе по-често и сериозно си говорим за енергийна ефективност. Поставянето на топлоизолация, подмяната на дограмата, модернизацията на отоплителните и охладителните инсталации и други са сред начините, по които можем да я постигнем, превръщайки дома си в едно по-уютно за живеене и щадящо околната среда място. Проект „Енергийно обновяване на българските домове” по програмата „Регионално развитие” 2007 – 2013 на ЕС има за цел да ни улесни именно в тази задача, като осигури безвъзмездна финансова помощ до 50% от сумата, необходима за обновяване на съответната сграда.

На практика можем да направим следното, а инвестицията от наша страна би била само част от общата сума за подобен проект:

- да подменим дограма (прозорци, врати и др.);

- да поставим топлинна изолация на външни стени, покриви и др.;

- да ремонтираме, модернизираме или сменим локалните източници на топлина в домовете си или да сменим горивната база при доказан енергоспестяващ ефект;

- да изградим слънчеви системи за енергия за собствени нужди;

- да ремонтираме или сменим вътрешната отоплителна, охладителна и вентилационна инсталация в сградата;

- да газифицираме сградата си (при положение че газопроводната мрежа е изградена до сградата).

Със средствата се финансират и съпътстващите строително-монтажни работи.

Ние създадохме „Зелен кредит за дома”, за да Ви помогнем в набирането на останалите средства за реализиране на проекта. За да кандидатствате за кредита, трябва да сте Сдружение на собственици или собственик на самостоятелен обект, който членува в Сдружението на собствениците, регистрирано по реда на Закона за управление на етажна собственост. Сградата Ви трябва да е проектирана преди 26 април 1996 г. и да е на поне 3 етажа. Със "Зелен кредит за дома" ще можете да финансирате обновяването й, а по проект "Енергийно обновяване на българските домове" до 50% от инвестицията могат да Ви бъдат възстановени. Ако отпусната сума по кредита например е 20 000 лв., ще можете да получите безвъзмездно до 10 000 лв.

 

А ето ги и стъпките по кандидатстването:

  1. Осигурявате съгласието на 67% от собствениците на самостоятелни обекти в жилищната сграда;
  2. Подавате заявление за интерес и подкрепа пред Проектния мениджър (повече за Проектните мениджъри можете да прочетете на http://www.mrrb.government.bg);
  3. Създавате Сдружение на собствениците в сградата (освен ако вече не е създадено такова);
  4. Посещавате наш клон, за да Ви консултираме за кредитирането и да получите индикативна оферта.

 

Вижте повече за „Зелен кредит за дома” в нашия сайт, а ако имате въпроси, ние сме насреща!

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

Коментирай