*материалът е подготвен съвместно с д.ист.н. Иля Прокопов – главен специалист в Дирекция “Злато и нумизматика”, Fibank

Лятото ни позволява да бъдем най-атрактивни, да покажем най-много от тялото си, да носим и най-екстравагантните си бижута. Как да ги съчетаваме обаче, без да надраскаме повърхността им или да унищожим сияйния им блясък?

Определено, плажът не е мястото, където да ходим с множество украшения – не само заради специфичното оскъдно плажно облекло и правилата на етикета, но и заради силното вредно въздействие на солената морска вода и слънчевите лъчи от различен спектър върху скъпоценните, полускъпоценните камъни и др. естествени материали, използвани в бижутерията.emerald earrings

От друга страна, при гмуркане или печене на скалисти места, повърхността на накитите от благородни метали може лесно да бъде издраскана или огъната. Ситният и почти невидим пясък, разнасян от морския бриз, действа като абразив и може да повреди всяка повърхност, особено фино полираната, на метала или камъните. При евентуално случайно закачане или разкопчаване, бижутата може да се счупят или изгубят под вода. А отдавна е известно, че морето пази грижливо своите тайни съкровища.

В миналото само пет типа камъни са били признавани за скъпоценни - диамант, рубин, сапфир, изумруд и аметист. Актуалното мнение е, че всички камъни са скъпоценни, но четирите (аметистът не е рядък) оригинални „благородни” камъни са сред най-търсените.

Най-добре би било да съхранявате всяко свое бижу в самостоятелна торбичка или кутийка, за да избегнете надраскването на едни накити от други или от по-твърдите скъпоценни камъни. Но дори и те се нуждаят от специални грижи. И при изключително твърдия брилянт, например, силен удар върху пояса (рундиста) на камъка може да причини отчупване на малки частици или да доведе до формиране на вътрешна пукнатина и напрежение, които да помътнят неговия блясък. Качественият обков, който обгръща камъка, е определящ за неговата защита при удар.

Съдържанието на хлор в редица домакински препарати и в химикалите за дезинфекция на вани и басеини би довело също до помътняване на камъка. Затова задължително сваляйте диамантените си бижута преди да започнете домакинските си задължения или да се отдадете на спа удоволствия.

diamond ringАко легендарният блясък на вашите скъпоценни камъни е намалял с времето, това може да се дължи както на себума, отделян от кожата, така и на натрупаните козметични продукти върху тях. За да възвърнете тяхната красота, внимателно отстранете с миниатюрна мека четчица механичните замърсявания в обкова. След това можете да потопите бижуто за няколко минути последователно в топла вода и спирт, за да отмиете миниатюрните частици. Ако тази процедура не е достатъчна, за да заблести вашият накит, специално за брилянтите, златото и платината, можете да направите разтвор от амоняк и вода в съотношение 1:6. Препоръчваме да избършете накита с мека кърпа, натопена в разтвора и веднага след това да подсушите отново с мека кърпа, която съдържа минимален брой отделящи се влакънца (филц или тензух). Абсолютно неприемливо е да използвате този разтвор за други скъпоценни и полускъпоценни камъни, както и за перли и други органични материали.

pearl necklace

За да бъдат лесно почистени бижута със сложна конструкция от благородни метали и диаманти е препоръчително да се обърнете към бижутер, който разполага с ултразвуков почистващ уред. Тези уреди обаче, могат да повредят много скъпоценни камъни и определено не се използват за почистване на перли, корали и други по-меки материали.

В следващия ни материал ще Ви разкажем по-подробно за особеностите на перлите, коралите и кехлибара, и скъпоценните камъни. Ще научите как да съхранявате своите скъпоценности правилно. Очаквайте го след 2 седмици.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай