От началото на 2020 г. и особено през последните три месеца, българският и международните пазари на благородни метали бележат висок ръст в реализираните търговски обороти. Още в края на 2019 г. търсенето на инвестиционно злато нарастна, основно във връзка с почти нулевия лихвен процент при банковите депозити, надценените котировки на фондовите борси и очакваните финансови и икономически сътресения, свързани с Брекзит.

От февруари т.г. насам, обаче, основен фактор, определящ високите котировки на златото и големия обем на продажбите, стана пандемията COVID-19. Допълнителен катализатор на страховете на инвеститорите беше затварянето на границите на Швейцария, както и прекъсването на работата на по-голямата част от най-големите рафинерии в света като част от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Така, на практика, от средата на март и до момента, инвестиционно злато може да се купува, не само от частни лица, но и от по-големи дилъри, главно на вторичния пазар, а не от самите производители. Всичко това води, очевидно, както до недостиг на редица артикули от инвестиционно злато, така и до увеличаване на цените.

През март, април и в началото на май сериозен проблем беше и начинът, по който ще бъдат извършени доставките на злато до България. Редица авиокомпании ограничиха броя на полетите си до София, а други не извършваха превоз на ценни пратки. Така, доставка на инвестиционно злато, която обикновено се извършва в рамките на 24 ч. от Франкфурт или Цюрих до София, в условията на ограниченията, свързани с COVID-19, отнемаше до три работни седмици.

Всички дилъри на благородни метали работехме в условия на непрекъснат стрес и напрежение: дистанционно, понякога с технически проблеми в комуникациите, при много волатилни котировки и недостиг на физическа наличност. Много често се срещахме със силно притеснени и недотам добре информирани клиенти, изискващи 100% сигурност на сделката и спазване на всички противоепидемични разпоредби. Разбира се, както често се случва в екстремни обстоятелства, имаше и клиенти, които знаеха какво точно искат, бяха направили собствено проучване за движението на борсовите котировки и идваха в офис само, за да подпишат договор за извършването на сделка. Категорично мога да кажа, че нямаме нито една провалена сделка, че направихме всичко възможно доставките да се осъществяват в най-кратки срокове.

Именно при подобни обстоятелства в една и съща седмица на месец март бяха реализирани най-високите търговски обороти в света при търговия със злато от началото на отчитането и анализа на данните преди един век. По данни на Лондонската метална борса (LBMA) само на 9 март, в условията на петролна война между Русия и Саудитска Арабия, е продадено злато на обща стойност 100 млрд щатски долара. Няколко дни по-късно, на 12 март, е реализиран нов дневен световен рекорд в търговията с инвестиционно злато, като общата стойност на сделките за деня достига 100.5 млрд щатски долара. Определено, златото за пореден път в съвременната история на човечеството утвърди ролята си на сигурна крепост, на спокоен, защитен от бурите на несигурността пристан за финансовите авоари на хората.

 

Напълно в тази световна тенденция се вписва и търговската активност в сферата на благородните метали на Fibank

За изминалите пет месеца от началото на 2020 г. са реализирани уникални, недостигани през 20-те години от началото на нашата дейност, търговски обороти. Изпреварихме годишния оборот от изминалите 5 години, а обемът на сделките с инвестиционно злато между януари и май т.г. е най-висок за същия период от 2001 г. насам. Бяха сключени голям брой сделки с индивидуални инвеститори от цялата страна за доставка на инвестиционни кюлчета и монети от чужбина. Редица клиенти прехвърляха финансови средства от други банки, единствено с цел покупка на злато.  Важно е да отбележим, че своеобразната „треска за злато“ се разпространи и в офисите ни в цялата страна, където активно се продаваха всички категории продукти от инвестиционно злато. Имаше интерес и към среброто, но обемите на извършените сделки в двата метала са несравними. И борсовите котировки на среброто не достигнаха очаквания от някои анализатори ръст, основно поради острото свиване на индустриалната му употреба заради практически спрялото в целия свят автомобилостроене в условията на COVID-19.

Какво бъдеще се очертава пред пазарите на благородни метали?

Колкото и антитърговски да звучи, очакваме спокойно лято, излизане от месеците на най-остър стрес, както за хората, така и за икономиките. В следващите два месеца постепенно се връщат към нормален режим на работа рафинерии и монетни дворове в цял свят. Ограниченията, свързани с пандемията, поетапно отпадат и вярвам, че редица проекти във финална фаза за създаване на нови продукти или отсичане на нови части от тиража на популярни емисии, които бяха забавени от производителите, ще бъдат реализирани до началото на есента.

Fibank работи в тази посока с екипа на реномираната швейцарска рафинерия ПАМП, както и с колегите от Новозеландския монетен двор, с които ни свързват десетилетия успешно сътрудничество. Определено, клиентите са жадни за новости, за продукти, които да използват по повод на отложени празници и тържествени чествания. Дано есенно-зимният сезон на 2020 г. да бъде време на възстановяване и растеж, а не на нови стресови ситуации за хората по света.

 

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай