"Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда." Ричард Бах

Здравей свят :),

Аз съм част от екипа по поддръжката на този блог и вече имах честта да пиша тук по повод изложбата на списание GEO. Казвам се Таня. Темата, която се коментира в банката в момента ме провокира и реших да изразя личното си мнение, за възможността да го направя - благодаря.

Темата е една от инициативите на ПИБ - програма "Библиотеки за българските училища". Дълбоко вярвам, че по-голямата част от проблемите на света идват от невежеството. Не искам да абсолютизирам, но мнението ми е, че най-голямата рана на нашата държава е корупцията и произлиза от липсата на морал, а без дори да се замислям се сещам за поне десет писатели - учители по морал. Мисълта ми е, че почти няма социален проблем, който да не може да се реши с образование. По тази причина отривисто защитавам всеки, който прави постъпки в тази посока.

"Ако мислите, че образованието е скъпо удоволствие, пробвайте колко ще ви струва неграмотността." - Дерек Бок

Какво се случва?

ПИБ финансира „проект за обновяване и възстановяване на училищни библиотеки в страната по програма "Библиотеки за българските училища", администрирана от Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ)." Не можете да отречете, че има нужда от такова нещо. Самата аз завърших през 21 век в българско училище и мога да кажа три неща - прекрасни учители, ужасна база, слаб интерес от страна на учениците. Хубавите книжки и компютри, определено биха помогнали на учителите да ВДЪХНОВЯТ своите ученици!

„Посредственият учител разказва. Добрият учител обяснява. Най-добрият показва нагледно. Великите учители вдъхновяват." - Уилям Артър Уорд

 

ПИБ ангажира! „Изборът на библиотеки, нуждаещи се от подкрепа, стана чрез направени номинации от служители в местните клонове на ПИБ. Двадесет номинирани училища подадаха свои предложения за проекти. Училищата, съвместно с родителските настоятелствата и представители на клоновете на ПИБ, бяха направили задълбочен анализ на нуждите от обновяване и обогатяване на библиотечните си фондове."

"Не можете да научите човек на нищо, само можете да му помогнете да го открие в себе си." - Галилей

ПИБ СЕ ангажира! Програма "Библиотеки за българските училища" е нова инициатива в цялостната стратегия за социално ангажирана политика, която ПИБ провежда от години. За първи път в програмата се включват и служителите на финансовата институция не само със свои лични дарения, но и с участието си в обновяването на библиотеките. Ако някой не е виждал банкери да боядисват и да чистят може да стане свидетел на това зрелищно събитие в някое от избраните училищата.

„Образование е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище." - Айнщайн

Мисля, че нямам какво повече да кажа, освен че изключително много ме радва фактът, че частна институция инвестира в бъдещото поколение, неговото обучение и ограмотяване.

Тъй като няма да имам достъп до тази манна информационна - Интернет през следващите две седмици и половина, ако имате желание пишете на личния ми мейл: neuromantrice@yahoo.com, а аз ще отговоря като се върна.

П.С.: Тъй като имам сериозните опасения, че ще ни обвините в скрита реклама, приемам само мнения на хора, които имат предвид фактите, а именно - НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ДА НАПРАВИ НЕЩО ДОБРО!

Коментари

  1. Здравейте, във възторг съм от инициативата на Първа инвестиционна банка. Не ми е ясно само дали помощта за училищните библиотеки ще бъде еднократна или това ще се превърне в традиция. Библиотекар съм в библиотеката на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" гр. Варна и мога отговорно да заявя, че днешните деца обичат да четат стига да им се предостави литература съобразена с интересите им. Училищните библиотеки биха могли да се превърнат в прекрасни информационно-културни центрове на училищата, където децата работят или прекарват свободното си време, но затова е нужна адекватна политика от страна на Министерството на образованието, както и финансиране.
    Много бих се радвала ако програмата ви има продължение и получи необходимата гласност, за да вземат участие и други училищни библиотеки (бих кандидатствала с радост)
    Поздрави Соня Янчева - библиотекар при МГ "Д-р П. Берон" - гр. Варна

  2. Искрено ви благодаря за бързия и изчерпателен отговор. За съжеление, училището на моето дете не във вашия списък, но се радвам, че сте разпространили инициативата си из цялата страна, а не само в столицата.

  3. Здравейте, Иренка, Радваме се, че сте харесали статията на Таня. Ето училищата, които са включени в програмата "Библиотеки за българските училища": Държавно финансово-стопанска гимназия "Интелект" - Плевен Държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" - Свищов Основно училище "Тома Кърджиев" - Русе Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" - Стара Загора СОУ "Христо Ботев" - Враца Гимназия с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" - Монтана СОУ с хуманитарно-естетически профил "Св. Св. Кирил и Методий" - Бургас ГПЧЕ "Христо Ботев" - Кърджали.

  4. Поздравления за инициативата!!!Статията много ми допадна, а можете ли да публикувате списък с избраните училища. Тайно се надявам, че и училището на моето дете е между тях:)!

Коментирай